kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple stojí v extravilánu obce na jejím záp. okraji na křižovatce silnic na Heřmanov a Zderaz za zámeckým parkem. Nevelká k SZ orientovaná stavba je zbudována ze smíšeného materiálu s velkým podílem cihel, porušené vápenné omítky z r. 1992 jsou tónovány v základní ploše světlým okrem, plasticky vystupující tektonické prvky jsou lomeně bílé. Malá kaple sestává z lodi čtvercového půdorysu a odsazeného půlkruhového presbytáře ve formě apsidy. Interiér je v lodi zaklenut cihelnou plackou, nesenou půlkruhovými přízedními pasy, jež vystupují z vtažených koutových polopilířků s plochými římsovými náběhy v patkách. Apsida, celou šíří otevřená do lodi, je sklenuta čtvrtkulovou konchou. Patku klenební konchy lemuje hranolová římska. V ose apsidy je prolomeno oválné okénko, v bočních stěnách lodi jsou dvě obdélná půloválně zaklenutá slepá nebo dodatečně zazděná (?) okna. Podlaha je vydlážděna cementovými dlaždicemi, vnitřní vápenné omítky jsou prostě obíleny. (Pokračování popisu na DL). Součást nemovitosti: torzo sochy sv. Jana Nepomuckého. V ose kněžiště je umístěna původně exteriérová k JV do lodi obrácená socha sv. Jana Nepomuckého na pilířovém pískovcovém mnoha vápennými nátěry pokrytém podstavci s rozšířeným neprofilovaným kubickým soklem, a dříkem, který se mírným konkávním projmutím nahoru rozšiřuje a je završen namísto hlavice kónickým tvarem. Na podstavci stojí na nízkém profilovaném soklu pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého v lehce podživotní velikosti. Skulptura je kamenným torzem bez hlavy a obou paží. Figura je zobrazena v kontrapostu, váha těla spočívá na levé noze, oděv je tradiční. Podle fragmentů na bloku kamene lze usuzovat, že světec držel v náručí šikmo položený krucifix, jehož vrchol byl u Janova levého ramena. Členění exteriéru stavby určuje štuková kvádrová rustika, zdůrazňující odstupněná nároží a profilovaná několikrát odstupněná korunní římsa, obíhající obvod celé stavby. Boční stěny kaple jsou pročleněny velkými stlačenš sklenutými slepými okny, nad nimiž se hlavní římsa prohýbá v širokéím půloválném oblouku. Obdobné téměř půlkruhové vyklenutí korunní římsy je v ose apsidy nad oknem. Uprostřed JV strany stavby je prolomen široký stlačeně završený vchod, zajištěný novou dvoukřídlou svařovanou mříží. Korunní římsa, nad vchodem segmetově prohnutá, odděluje prostý trojúhelný štít s hladkým prázdným tympanonem. Ve vrcholu štítu je zasazen železný kříž na kamenném hranolovém soklu. Stavba nemá krov, střecha opisuje tvar kleneb, bobrovky jsou kladeny do maltového lože nebo na dřevěné latě přímo na rub kleneb.