dům U Tří vlaštovek

Původem renesanční dům z konce 16. stol., přestavěný a rozšířený ve 2. pol. 17. stol. a poč. 18. stol. Klasicistní úpravy navrhl Zacharias Fiegerth. Tak jako domy sousední se zachoval v jádru do výše 2. p. dodnes; od sklepů po křížově klenuté schodiště do pater a průchodu včetně renesančních portálů. Rovněž rozvrh průčelí je původní, zdivo pater je patrně částečně hrázděné. Dům byl v 1. čtvrtině 18. stol. barokně upravován a zvýšen o 3. p. Poč. 19. stol. došlo k úpravám vnitřní dispozice a vyměně některých kleneb v přízemí. Parcela ve stoupajícím terénu je zastavěna trojkřídlým řadovým domem, který se uličními fasádami obrací do Vlašské a Břetislavovy ul. Je zastřešen sedlovými střechami. Fasáda do Vlašské ul. je sedmiosá, se sdruženými okny ve společném orámování stuhových šambrán. Přízemí vpravo prolamuje bosovaný kamenný portál s dvoukřídlými výplňovými dveřmi. Šestiosá fasáda do Břetislavovy ul. bez výrazného členění, okna nemají šambrány, ve 3. p. jsou umístěna v jiných intervalech než v nižších podlažích. Po levé straně se nalézá prostý novodobý vchod. Dvorní fasády se obracejí do malého dvorku s pavlačemi. Okno na již. straně dvora doplňuje renesanční prutová mříž. Interiéry jsou zčásti klenuté, zčásti plochostropé, malované záklopové stropy. Dům je částečně podsklepen. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/