měšťanský dům

Původem renesanční dům s dobře dochovanou dispozicí byl postaven po r. 1596, přestavby v pozdním baroku (60. léta 18. stol.) a klasicismu (1803, Ignác Jan Nep. Palliardi). Dům patří mezi renesanční novostavby, které byly postaveny na pozemcích rozparcelované Lefínovské zahrady po r. 1592. Renesanční novostavba byla dvoupatrová a podnes se zachovala se v jádru objektu: sklepy, přízemí a z větší části dispozice obou pater. Parcela mezi ul. Vlašskou a Břetislavovou je zcela zastavěna širším třípatrovým řadovým domem na téměř obdélné parcele. Fasáda do Vlašské ul. je šestiosá, nečleněná, s výjimkou kordonu nad přízemím; dvě osy vpravo jsou sdružené, podobně další tři osy. Tato sdružená okna mají společné orámování. Umístění oken se ve 3. p. odlišuje. Uprostřed přízemí se nachází kamenný portál se zamřížovaným nadsvětlíkem. Fasáda do Břetislavovy ul. je rovněž nečleněná, pětiosá, krajní dvojice oken na obou stranách jsou sdružené ve společném rámování. Dům je z větší části podsklepen. Interiéry zčásti klenuté. Při průzkumu byly v r. 1989 zjištěny malované záklopové stropy. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/