kostel sv. Markéty

Kostel sv. Markéty, orientovaný k západu, se nachází na na vyvýšeném místě na návsi, jejíž dominantu tvoří. Stavba stojí na travnaté ploše, ohrazené litinovým plotem z doby výstavby, na podezdívce z kamenných kvádrů. Před vstupním průčelím se nachází brána, za presbytářem branka. Stavba je utvářena výraznou adicí - k obdélné lodi o třech okenních osách se na východě váže věž a na západě pětiboký presbytář. K jeho jižnímu boku přiléhá sakristie, k jižnímu nároží věže pak schodišťová vížka, vetknutá do kouta mezi loď a věž. Členění stavby bylo uskutečněno pomocí těchto architektonických článků: sokl z hrubších kvádrů, ukončený římsou, podstřešní profilovaná římsa (u věže oddělující první patro) a opěráky. (Dále viz DL.) Pokračování popisu: Vstupní průčelí je tvořeno dvoupatrovou věží na pravoúhlém půdoryse, která vrcholí jehlancovou střechou s makovicí a křížem. Přízemí věže, které výškou odpovídá lodi, se otevírá hrotitě zakončeným vstupním portálem, k němuž vede pět kamenných schodů. Nad ním se nachází kruhové okno ve špaletě s profilovaným ostěním a kružbou, tvořenou čtyřmi trojlisty, vepsanými do kružnic. V prvním patře věže se nalézá vysoké obdélné sdružené okénko; nad ním hodiny, v druhém patře věže pak větší obdélné okno. Věž je završena makovicí, na které je umístěn kříž. Loď má tři lomená okna, uložená ve špaletách z tmavšího pískovce. Jejich kružba je ve spodní části tvořená dvěma jeptiškami, ve vrcholu se nachází kruh s vepsaným trojlistem. Plocha stěn lodi je členěna čtyřmi odstupněnými opěráky (s dvěma splávky), z nichž dva se nacházejí na krajích a dva mezi okny. Loď je kryta valbovou střechou, na níž jsou v úrovni okenních os umístěny trojúhelníkové vikýřky. Presbytář je odstupněný, užší než loď. Každá z jeho stěn je prolomena jedním oknem, uloženým v pískovcové špaletě. Okna presbytáře jsou užší než okna lodi, jejich kružbu tvoří pouze jeptiška. Presbytář má sedlovou střechu, na západě ukončenou jehlancovitým tvarem. Na západním konci jejího hřebene se nachází kovový sanktusník, završený kovovým křížem. Sakristie je na obdélném půdoryse, zastřešena valbou. Nároží její jižní stěny je zdůrazněno dvěma odstupněnými opěráčky a prolomeno hrotitě zakončeným sdruženým oknem. Západní stěna se otevírá pravoúhlým portálem s ušima. Schodišťová vížka má čtvercový půdorys. Její hmota se směrem vzhůru zužuje. Stěny jsou prolomeny střílnovými okénky. Jako stavební materiál byly použity opukové kvádříky (plochy stěn) a pískovec (okenní špalety, portály, římsy, splávky opěráků). Střešní krytinu u celého objektu tvoří glazované bobrovky.