sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Svatotrojiční sloup v podobě štíhlého trojbokého obelisku je umístěn v parčíku v záp. části Mírového nám. v mírně vyvýšené poloze na uměle navršené asi 0,5 m vysoké základové terase šestiúhelného půdorysu o straně asi 3,5 m. Terasa je vymezena žulovými obrubníky a obehnána nízkým litinovým ornamentálně řešeným plůtkem. Sloupová kompozice včetně podstavce, vysoká přibližně 9 - 10 m, je zhotovena z šedé žuly, vlastní sousoší z nekvalitního měkkého vápnitého pískovce. Široký mohutný trojboký podstavec s konkávně projmutými stěnami a široce zkosenými rohy, vysoký asi 3 m, spočívá na rozšířeném soklu stejné základní formy. Podstavec se ve vrcholu mírným výžlabkem zužuje. Stěny podstavce jsou hladké, zcela nečleněné. Z podstavce vyrůstá monolitický vysoký štíhlý trojboký obelisk s hladkými stěnami a ostrými nezkosenými rohy. Na již. straně podstavce u paty obelisku je umístěno sousoší Nejsv. Trojice, vytesané ve vysokém reliéfu. Vlevo sedí Kristus s krátkým vousem a dlouhými nepokrytými vlasy, ve zdvižené pravici drží svislé břevno neúplného kříže (jeho vrchol je uražen). Na pravé straně sedí Bůh Otec s dlouhými vlasy a plnovousem, v levé ruce, volně položené v klíně, třímá žezlo. Obě postavy, zobrazené téměř en face, jsou mírně natočeny do středu a zahaleny barokně vzdutou řasnatou sumárně modelovanou draperií. (Pokračování popisu na DL.) Uprostřed nad hlavami obou figur je na přední stěně obelisku osazena reliéfní holubice Ducha sv., která je novou kopií původní sochy, zhotovenou restaurátory v r. 2007 při celkové opravě svatotrojičního sloupu. Na přední straně podstavce je vyryta signatura kameníka, autora architektonické části díla a letopočet: "J. Pokorny Gerten 1905".