dům U Zlaté váhy

Na městišti se pův. nacházela zahrada, kterou město vykoupilo r. 1592 a nechalo stav. Ulrikem Aostallim rozdělit na stavební místa, které rozprodal. Pozdně renesanční dům (do 1599), přestavěn asi do r. 1660 raně barokně; klasicistní úprava a zásadní modernizace, uskutečněná v r. 1873 podle plánu Františka Črtnáctého, dala objektu dnešní vzhled. Ze tří stran samostatný třípatrový objekt bez dvora pokrývá fasáda, které vznikla pozdější proměnou klasicistního řešení. Vstupní fasáda do Vlašské ul. probíhá v délce devíti okenních os, domovní vchod se nalézá ve 3. ose zleva. Nad vchodem reliéf domovního znamení zlaté váhy. Ve druhé slepé ose zprava osazena pamětní deska Cyrila Merhouta. Východní úzká fasáda do Tržiště je dvouosá s bosovaným portálem v přízemí. Šestiosé průčelí do Břetislavovy ul. je bez výraznějšího členění. Obdélný vchod se nachází v první ose zprava. Při nároží vlevo je nápis Berg Gasse/Vrchová ulice 304-309, 517. Klenutý suterén dispozičně odpovídá přízemí. V přízemí klenby, patra plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/