socha sv. Floriána

Socha světce v podživotní velikosti, zobrazen jako římský vojín hasící dům vodou ze škopku, který drží v pravici. Levici má položenou na prsou. Sokl zdoben volutami a festony, na přední straně nese reliéf 30 × 54 cm krále Davida s harfou, na zadní straně relief 31 × 53 cm neznámé světice s palmovou ratolestí v levici. Reliéf krále Davida je narážkou na jméno donátora a zakladatele osady Davidov, dříve Davidsthal, průmyslníka, podnikatele Davida Starcka (1770–1841). Původně stála u domu č. p. 25 poblíž hutě na výrobu kamence. Dnes stojí u kostela ve Svatavě. Transferem sochy z osady Davidov na veřejnosti lépe přístupné místo ve Svatavě byly přetrhány historické vazby a souvislosti díla ke konkrétní lokalitě. Vykořeněná socha sv. Floriána dnes ztratila svůj původní magický pyroprotektivní kontext a zůstala jí pouze funkce estetická.