socha sv. Josefa

Jedná se o kamennou sochu sv. Josefa držícího v náručí Ježíška. Uvedené osoby jsou zobrazeny v lehce podživotní velikosti. Předmětné dílo se skládá ze soklu, podstavce a vlastní sochy. Jeho celková výše asi je asi 3 m. Sokl je složen z patky soklu, těla soklu a soklové hlavice. Patka soklu je vysoká 0,26 m a je v horní části profilována. Její půdorysné rozměry jsou 0,71 x 0,52 cm. Tělo soklu je vysoké 0,99 m a má průřez 0,49 x 0,37 m. Profilovaná soklová hlavice je vysoká 0,13 m a má maximální půdorysné rozměry 0,77 x 0,64 m. Celý sokl je tak vysoký 1,38 m. Na všech jeho stranách jsou naznačena rytá zrcadla. Pouze ovšem na čelní, tj. východní, straně se nachází uvnitř zmíněného zrcadla nápis s datací: „EX / devotione / et piamtenti / one Statuam / St Iosephi / erexerun.. / Christophorus / … / A 1751“. Podstavec sochy je ze všech čtyř stran konkávně tvarován. Jeho maximální půdorysné rozměry jsou 0,46 x 0,33 m a výše je 0,29 m. Samotná socha je vysoká asi 1,37 m a dosahuje šíře kolem 0,44 m. Sv. Josef je zobrazen jako v kontrapostu stojící postava. Je znázorněn jako vousatý, s mírně vlnitými vousy i vlasy. Jeho vlasy nejsou kryté žádnou pokrývkou hlavy. Oděn je do dlouhé tuniky sahající až k zemi. Zpod uvedeného oděvu mu vystupuje špička pravé nohy. Tuniku má v pase přepásánu. Dále je oděn do dlouhého pláště sepjatého u krku, který spadá opět až k zemi. Draperie obou částí oděvu spadá v dlouhých rovných záhybech k zemi. Pouze levá dolní část pláště je vzedmuta v mohutném záhybu. Sv. Josef tiskne oběma rukama k hrudi postavu Ježíška, který je zcela prostý šatů. Horní část těla dítěte spočívá na pravé světcově ruce. Dolní část Ježíškova těla tento drží levou rukou. Josefova hlava se otáčí výrazně doprava a lehce dolů. Ježíšek se dívá svému pěstounovi přímo do očí. Dítě vztahuje svoji pravou ruku k jeho krku ve snaze ho obejmout. Celý výjev je založen na komunikaci obou zobrazených osob. Vnímatel díla je pouhý pozorovatel této intimní scény. Z uměnovědného hlediska se jedná o velmi kvalitní sochařskou práci.