socha sv. Jana Nepomuckého

Jedná se o žulovou sochu světce v životní velikosti, která je osazena na sokl. Sokl se skládá z patky soklu, těla soklu a hlavice soklu (římsy). Patka soklu má půdorysné rozměry 0,70 × 0,74 m a je vysoká 0,19 m. Na ní navazující tělo soklu má výši 1,03 m a půdorysné rozměry 0,50 × 0,44 m. Hlavice soklu má půdorysné rozměry 0,62 × 0,67 m a výši 0,16 m. Celková výše soklu je tedy 1,38 m. Vlastní socha světce je vysoká 1,59 m. Její šíře je 0,56 m. Celková výše díla tak dosahuje 2,97 m. Na západní straně soklu je vyryt ne zcela čitelný chronogram: „DIESE STA / VEN ST / IOHANNES / NEP... / ..CHTEN LA / SES IOHANES / KOHLER VND / LORENTZ / PIICHL“. V rozích čelní, tj. západní, strany těla soklu je vytesána datace 1752. Dotčený svatý je zobrazen tradičním způsobem. Jedná se o sochu dospělého muže znázorněného v lehkém kontapostu. Je oděn do dlouhé alby sahající až k zemi. Na uvedeném oděvu má rochetu sahající až ke kolenům. Přes ramena má pláštík s kapucí. Pláštík sahá až k pasu a na prsou je sepnutý sponou. Ve spodní části je tato část oděvu opatřena třásněmi. Za pokrývku hlavy slouží zobrazenému světci kněžský biret. Hlava je velmi lehce pootočená směrem doleva, tj. ke kříži. Jan Nepomucký je tradičně znázorněn jako muž s kučeravými vlasy a plnovousem. Oběma rukama drží krucifix, který si opírá o tělo. Hlava kříže je opřená o světcovo levé rameno. Soše nelze upřít jistou míru odborné sochařské školenosti. Z některých jejich chrakteristik, jako je např. mohutný charakter kříže či rukou světce, lze však odvodit, že pochází z lidovějšího prostředí.