dům U Zeleného vozu

Dům postavený na místě dvou gotických objektů, z nichž se dochovaly sklepy.Domy nákladně renesančně upraveny (dochovaná část sklepů, klenby přízemíve V části). Rozsáhlá barokní úprava(1652-1679)- přistavěn dvorní trakt, přestavěna hlavní budova, výstavba pater. Výrazná klasicistní přestavaba 1800-11 pozměnila interier - vloženo nové schodiště, provedena nová fasáda. Dvoupatrový řadový dům složený z čelního dvoutraktu a pravého dvorního křídla vyniká kvalitní klasicistní fasádou. Přízemí prolomeno čtyřmi segmentovými vstupy a výkladci. Patra propojena lisenovými rámci. Zvýrazněno první patro: Okna středních šesti os v mělkých půlkruhově ukončených záklencích v parapetu s plastickými mušlemi a květinovými koši a nad oknem v záklenku busty imperátorů. Krajní osy mají v parapetu balustry a trojúhelné suprafenestry.Fasádu ukončuje korunní římsa nesená hranolovými konsolkami. Na dvorní fasádě pavlače nesené esovitými konsolami, které přechází i na dvorní křídlo. Hlavní budovou prochází plochostropý široký průjezd. Přízemí klenuto vesměs valenými klenbami s lunetami. Pod objektem dvě skupiny sklepů.