kaple sv. Anny

Malá kaple stojí na sev. konci protáhlé obdélné ulicové návsi, mírně se svažující k S, na travnatém břehu nevelkého rybníčku pod skupinou vzrostlých kaštanů. Neorientovaná stavba čtvercového základu o straně cca 4,5 m je ukončena na sev. straně neodsazeným půloválným oltářním závěrem, takže výsledný půdorys má podkovovitý tvar. Kaple je vyzděna pravděpodobně z místní opuky, strkturu zdiva však zakrývají nové vápenné lomeně bílé omítky, plastické články na již. průčelí jsou tónovány světlou žlutozelenou barvou, sokl je světlešedý. Interiér je plochostropý, celou šíři oválného závěru zaujímá zděná hranolová oltářní menza. Boční stěny kaple jsou probrány dvěma nikami sklenutými konchou. Exteriér je velmi prostý, hladký plášť stavby člení pouze nízký, hrubší omítkou ohozený obvodový sokl a šikmo vystupující neprofilovaná korunní římsa, jejíž původní tvar byl zjednodušen zřejmě při poslední opravě. Náročněji komponovaný útvar představuje pouze kulisovitě předstupující již. průčelí, proti vlastní kapli mírně rozšířené. Obě nároží jsou ze dvou stran zdůrazněna pilastry s kvádrovanými dříky a římsovými hlavicemi, z nichž vybíhá nízký trojúhelný štít, rámovaný šikmo vystupující římsou. Do vrcholu štítu je zasazen kovaný jetelový kříž, zdobený zlacenými spirálami. V ose průčelí je prolomen půloválně sklenutý vchod, lemovaný nově provedenou štukovou kvádrovanou šambránou s nízkými hranolovými hlavicemi v patkách záklenku. Vlastní záklenek rámuje obdélné pole s paprsčitým spárováním, iluzivně naznačujícím skladbu klenáků. Uprostřed ve vrcholu záklenku plasticky vystupuje skutečný lichoběžníkový klenák. Vchod uzavírají dvoukřídlé svlakové dveře, pole záklenku vyplňují diagonálně kladené latě, tvořící ornamentální vzorec slunce. Nd vchodem je zahloubena malá nika s konchou, dnes prázdná. Sedlová střecha s valbou nad závěrem je kryta staršími bobrovkami.