hrad Frejštejn

Lokalita se nachází na srázném výběžku nad soutokem Dyje s Křeslickým potokem. Původní jádro hradu (30x17 m) na vrcholu výběžku je značně pobořeno, ale je jasně zřetelná jeho bergfritová dispozice a to nejúspornější, jak je jen možná. Uvnitř miniaturního nádvoří, při zkoseném konci oválu hradby silné skoro 2 m, stál pouze dvouprostorový patrový palác, druhý pól uzavíral válcový berfrit. Z něho se zachovaly jen základy, které vypovídají, že měl průměr 9 m. Jádro návazně obklopil pětiúhelník masivní hradby, jejíž síla kolísá mezi 1,8 a 2,3 m. V severovýchodním zlomu hradby stála kaple, která se připomíná r. 1347 a z níž se ve zbytku kněžiště dochoval zlomek okenní kružby. První brána zmizela, ale stála na jihozápadě za šíjovým příkopem, který je 35 m široký. Dřevěný most k bráně vycházel ze skaliska vysunutého do příkopu a proto překonával jen vzdálenost 22 m. Stavbu druhé etapy přerušilo dobytí hradu v letech 1283-1286 a dolní ohrada patrně souvisí s převzetím hradu králem. Ani tato stavební akce nebyla završena a zřejmě teprve ve druhém či třetím desetiletí 14. stol. na kapli navázal velký trojpodlažní palác s pravoúhlými okny. Byl plochostropý a od přízemí (suterén je zasypán) obsahoval po dvou nestejně velkých prostorech. Přízemí větrala štěrbinová okénka se stoupajícími bankály, patro mělo k severu čtyři velká dvojdílná okna a v jejich výklencích kamenná sedátka. Palác asi postavili bavorští páni z Klingenberka, kteří přišli s Janem Lucemburským a obdrželi od něho část okolních zeměpanských statků. Chráněná plocha lokality je 7600 m2.