Vrtbovský palác

Vrtbovský palác je rozsáhlý areál sestávající z vlastního vícekřídlého paláce, zahrady, vstupní brány do zahrady, opěrné zdi první terasy, kruhového bazénu uprostřed první terasy, dvou zahradních pavilonů, opěrné zdi horní terasy a závěrové kulisy horní terasy. Palác vznikl na místě vinného lisu, později dvou renes. domů, které byly sloučeny a v letech 1712-20 barokně přestavěny a rozšířeny do podoby paláce. Souběžně probíhala výstavba sally terreny a úpravy palácových zahrad.Palác byl v průběhu 19. století několikrát přestavován a upravován, 1837 vestavěno nové schodiště. Další úpravy proběhly na počátku 20. stoeltí.V letech 1993-98 proběhla rekonstrukce. Palác má půdorys vepsán do "V", budovy jsou seskupeny kolem dvou dvorů, za palácem do svahu stoupají terasy zahrad. Do ulice se palác obrací krátkou zalomenou fasádou.Vstupní trojosá část je dvoupatrová v klasicistní úpravě s částečně dochovanými renesančními detaily. V průčelí osazena deska připomínající pobyt M.Alše. Pod palácem středověké a barokní klenuté sklepy. V přízemí jsou renesanční valené klenby se styčnými výsečemi s hranami vytaženými do hřebínků. Další klenby jsou barokní (valené s výsečemi). Patra plochostropá. Zahrada: Vznikla podle návrhu F.M.Kaňky a je spojena se 2.stavebním obdobím paláce kolem r.1720 a vpodstatě si udržela barokní charakter, ve 40.letech 19. st. na 1.terase postaveny dva pavilonky. 1990-98 proběhla celková rekonstrukce.Zahrada je založena na nepravidelné zužující se parcele ve svahu, má tři úrovně, parter je spojen s palácem prostřednictvím saly terreny, terasu na opačném konci uzavírá opěrná zeď s dvojramenným spojovacím schodištěm.Schodiště ma balustrové zábradlí, na pilířích dekorativní vázy. Schodiště je osazeno souborem soch antických božstev od M.B.Brauna či jeho dílny. Druhá terasa je svažitá na ose zakončena barokním glorietem v podobě teatronu s plastickou sochařskou výzdobou. V interieru bohatá štuková dekorace s reliefy mořských panen. Salla terrena (navazující palác a spojujícího se zahradou)má průčelí prolomené vysokám vstupem, který vzdouvá korunní římsu. Interier zaklenut klášterní klenbou s malbou od V.V.Reinera s postavami Venuše a Adonise.Na stěně sochy Ceres a Bakcha. V přilehlém salonku malba alegore Věd a Umění. Vstupní brána zahrady - mezi prvním a třetím dvorem, vjezd půlkruhově zaklenut, rámován pilastry s hlavicemi, na které nasedá římsa. Po stranách vjezdu ve zdi niky. Na vrcholu brány socha Atlanta zdvíhající zeměkouli, po stranách dvě ženské pololežící alegorie - sochy dílem M.B.Brauna. Opěrná zeď první terasy - na zvlněném půdorysu - odděluje dvě úrovně zahrady. Její součástí jsou dvě symetricky umístěná schodiště, lemující projmutí zdi. Kruhový bazén uprostřed první terasy - kruhová kamenná nádrž ve středu s puttem sedícím na mořské příšeře. Dva zahradní pavilony - Drobné přízemní stavby symetricky umístěné na hraně terasy, levý jednoosý, pravý trojosý - pochází z klasicistní úpravy 1845. Opěrná zeď horní terasy - v půdorysu ve střední části konvexně vzdutá, lemovaná dvouramenným schodištěm s balustrovým zábradlím. Pilíře zdi a zábradlí osazeny dekorativními vázami a plastikami - kopie děl M.B.Brauna(originály v Galerii hl.m. Prahy) Závěrová kulisa horní terasy - Kulisová stavba pohledově ukončujíc zahradu s vyhlídkovou terasou.Průčelí konkávně zvlněné, členěné mušlovým štukem a reliéfy s motivy vodních božstev.