dům U Dvou praporečníků

Dům vzniknul spojením dvou středověkých domů (promítá se do zalomení uliční fasády). Sklepy původně dvou domů jsou středověké s renesanční kamennou klenbou. V 1. polovině 18. stol. byl dům přestavěn, fasáda byla upravena na závěr renovací. Tehdy bylo nadestavěno také podkrovní patro a systém pavlačí. V r. 1819 provedl drobnější adaptace přízemí Karl Pollak, přitom zřejmě došlo i k úpravě venkovních fasád parteru. Přízemí hl. objektu sestává ze dvou hloubkově disponovaných prostorů, které oba mají valenou klenbu s trojúhelnými výsečemi vytaženými do hřebínků. Levý mázhaus zůstal předělen novodobou příčkou, v části vede chodba k domovnímu schodišti, 2. polovina je součástí restaurace. Schodiště vestavěné do šikmo ubíhajícího dvorního křídla je patrně barokní. Vrcholně barokní (asi z l. 1730-40) fasáda se do ulice obrací 2+3 okenními osami. Rozdělení odpovídá zlomu obdélného městiště, z něhož v ostrém úhlu již. směrem vybíhá úzké dvorní křídlo, zakončené stejně úzkým zadním stavením. Tato konstelace parcely je starého (asi renesančního) původu. Přízemí je pokryté pásováním, patra odděluje jen kordonový pás a po stranách rustikované pilastry. V úrovni suprafenester 1. p. je umístěna pův. kartuše s malbou P. Marie s Jezulátkem. Nověji sem níže byla připevněna bronzová deska upomínající, že FRANTIŠEK / DOUCHA / KNĚZ A SPISOVATEL / NARODIL SE V TOMTO DOMĚ / 31. SRPNA 1810. Suprafenestry oken jsou bohatě zdobené. Mansardovou střechu doplňuje dvojice symetricky umístěných štítových vikýřů.