dům U Koláře

Řadový třípatrový dům leží na obdélné nevelké parcele, která se v zadní části mění do trojúhelného tvaru s pavlačovým dvorkem. Sklep v sev. části by mohl být ještě pozdně středověkého původu, i když lze dům poprvé doložit r. 1550. Vlastní dům byl vystavěn po r.1611, na sklonku 18.stol. byl zvýšen nástavbou. Vstupní portál a také emblém s letopočtem, který je vhodnější přečíst 1666 než 1555 na kartuši s kolářským emblémem zřetelně ukazuje na raně barokní úpravy. Snad také arkády pravého dvorního křídla pocházejí z raně barokních úprav. R. 1811 došlo k menším klasicistním úpravám, které se projevují i na vnější fasádě; ta musela být podle stylu upravena někdy v desetiletí 1790-1800, současně také došlo k nadstavění 3. p., které je bezpečně doloženo již popisem z r. 1814. R. 1898 byly upraveny krámce v parteru. Uliční fasáda domu se sedmi lehce nepravidelně rozmístěnými okenními osami byla vytvořena někdy koncem 18. stol. a má všechny rysy architektury na přelomu pozdního baroka a raného klasicismu. Navíc byla fasáda dodatečně ochuzena o některé prvky, které vytvořily dnešní poněkud nezvyklou podobu průčelí. Chybí totiž nejen pásování (nebo snad kvádrování) přízemí, ale předně oddělující římsy, které by parter odlišily od vyšších podlaží. U nich se zachovalo jak dělení, tak vymezení nároží rustikovanými lisenami. 2. a 3. p. tak odděluje kordonová římsa a celé průčelí ukončuje velmi bohatě modelovaná korunní římsa. V ose nad vstupem, je v parapetu okna 2. p. umístěna zlacená císařská koruna, pod ní nad portálem starší domovní znamení, kolo s částí vozu, dat. 1555. Na fasádě byla mezi šambránami oken 1.patra obnažena renesanční sgrafita. Dvorní fasáda je prostá, pavlače probíhají ve všech patrech, zábradlí tvoří kovové tyčky s prstenci uprostřed; okna lemují stuhové šambrány. Dispozice přízemí hl. budovy je nepochybně renesančního původu. Tvořena je předně velkým mázhausem vpravo, který však byl klasicistně předělen a do záp. konce bylo vloženo schodiště (ve vyšších patrech chráněné klasicistním prutovým zábradlím, ve 3. p. dřevěným kuželkovým). Všechny tři prostory již. poloviny domu mají zachované renesanční klenby se styčnými či vstřícnými výsečemi, které jsou zčásti provázené hřebínky. V uličním traktu spočívá klenba na středním pilíři (románském, zazděném v dělící zdi), ve dvorním traktu se zachoval jednoduchý kamenný portálek. V hale 1. p. se rovněž zachovaly kamenné portálky s uchy a kapkami, které opět ukazují na raně barokní zásahy. Raně barokní jsou patrně rovněž klenby v sev. dvorním křídle, valené s lunetovými výsečemi. Naproti tomu klenba zachovaná v jihozáp. nároží hl. budovy je pův. renesanční.