dům U Zlatého pštrosa

V místě dnešního domu lze předpokládat existenci románského dvorce, jak naznačují fragmenty románského zdiva v přízemí u Karmelitské ulice. Asi od 1346 sladovna, počátkem 16.stol. přestavba na obytný dům (zachovalé gotické sklepy z tohoto období), renesanční přestavba. V r. 1609 byl pozemek domu zvětšen o poměrně velkou zahradu, rozšířenou znovu v r. 1611. V r.1611 dům vyhořel a od r. 1612 byl přestavován. V r. 1614 majitel získal povolení vystavět na zahradě míčovnu (z níž se později konstituoval samostatný dům čp. 379/III). V l.1651-70 je majitelem domu stav. Carlo Lurago. V r. 1790 byl k domu přikoupen zrušený kostel sv. Prokopa, který byl následně přestavěn na obytný dům. Další změny souvisely s úpravou budovy k potřebám nově zřízeného hotelu Garni (později hotel a restaurace Regent, dnes pekařství) v r. 1884. V r. 1888 navrhl adaptace přízemí vých. křídla stav. Antonín Novotný. Další změny pocházejí z l. 1890, 1901 (Karel Hübschmann), 1912, 1925-26, 1941 a 1949. R. 1909 byl od čp. 376/III znovu oddělen kostel sv. Prokopa pod samostatným číslem (viz čp. 625/III). Obrovský dvoupatrový obytný dům (palác, dříve také hostinec) uzavírá svými čtyřmi křídly takřka pravidelný čtvercový dvůr. Hl. průčelí do Karmelitské ul. je 12 osá klasicistní z doby před r. 1810. V parteru novodobé kopie pozdně klasicistních krámcových výkladců. Členění hl. úseku do Prokopské ul. je shodné, probíhá v délce šesti okenních os. V levé části přízemí se zachovalo pův. utváření klasicistních oken, které doplňuje profilovaná šambrána. Zalomená koncová část fasády je trojosá (se sdruženou osou uprostřed). Okna v přízemí doplňují přímé nadokenní římsy, ve 2. p. doplňují šambrány hladké parapety. Na parapetu středního okna je kartuše, jejíž rám tvoří plastické hlavičky andílků z 18.století. V přízemí průjezd s křížovou klenbou, pak valeně klenutá místnost s koutovými hřebínkovými lunetami. Klenbu podpíral střední pilíř, dnes nahrazený betonovým překladem. Rohová místnost s křížovou hřebínkovou klenbou. V pravém dvorním křídle velká prostora s valenou klenbou s koutovými a trojúhelnými hřebínkovými lunetami. V zadním traktu jsou křížové a valené klenby s lunetami bez hřebínků, na podestách schodiště křížové klenbičky. Sklepy většinou gotické.