socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí ve středu obce Hřiměždice, zabudovaná do oplocení fary čp. 22 při severozápadním cípu pozemku. Současné umístění je druhotné - socha dříve stávala blízko Vltavy, u přívozu v osadě Kovárna při cestě na Zrůbek. Musela však odtud být přemístěna, neboť místo bylo zatopeno v důsledku stavby Slapské přehrady. Při transferu patrně došlo k zániku velkorysého, architektonizovaného trojdílného soklu a ztrátě dvou velkých kamenných váz, umístěných po stranách původní kompozice. Dnes proto figura světce stojí na jednoduchém, nízkém, nečleněném plintu, posazeném na úzkou kamennou desku, která je umístěna na novodobý pilíř sestavený z mohutných žulových kvádrů a tvořící pevnou součást oplocení pozemku fary. Samotná postava světce v mírně podživotní velikosti je znározněna v dynamickém kontrapostu, s levou nohou natočenou vpřed, přičemž tělo se stáčí k levé straně, kde na zvednutém nadloktí spočívá krucifix, přidržovaný spuštěnou pravou rukou. Hlava světce je rovněž skloněná ke krucifixu, pohled směřuje na tělo Krista, provedené v reliéfu na kříži. Při levé noze sv. Jana stojí andílek, prst na pravé ruce má přiložený k ústům v gestu mlčení, pravá ruka, spuštěná podél boku, drží zámek. Světec je oblečen v tradičním kanovnickém oděvu - klerice, rochetě a almuci, s biretem na hlavě. Tvář s jemnými, ušlechtilými rysy je lemována podlouhlými kadeřavými vlasy a krátkým vousem.