cvičný a zkušební objekt těžkého opevnění CE Jordán

Objekt těžkého opevnění CE, nazývaný Jordán, je situován ve vojenském újezdu Brdy, západně od obce Obecnice a jihozápadně od obce Jince, na vykácené náhorní plošině, ve výšce 750 m.n.m. Stojí při silnici v oblasti dopadové plochy cvičné střelby. Jedná se o dvoupodlažní objekt nepravidelného půdorysu, nejdelší stěnou orientovaný k severozápadu. Na tuto čelní stěnu se pod úhlem 90° napojuje levá boční stěna stejné tloušťky, dlouhá 13 metrů, obrácená k jihozápadu. Obě stěny byly původně za účelem zvýšení odolnosti kryty vrstvou lomového kamene o šířce 4 metry, která sahala od základů objektu až po stropní desku. Tato vrstva kamenů byla ukryta pod zemním náspem, který v místech čelní a levé boční stěny plynule spojoval okolní terén a stropní desku objektu. V současnosti je zemní násep částečně zachován jen u severozápadní stěny. Nadzemní podlaží probíhá v úrovni terénu a je po celé své ploše kryto stropní deskou tloušťky 200 cm. Stěna délky 14 metrů, obrácená k jihovýchodu, sousedí s levou boční stěnou a má lomený průběh. V této tzv. týlové stěně je umístěn vstup, původně chráněný střílnou pro lehký kulomet (dnes zabetonováno). Kromě toho jsou v týlové stěně umístěny dva výduchy vzduchotechniky a v blízkosti střílny ústí litinové trubky granátového skluzu k obraně vchodu. Část prostoru vchodu je kryta výběžkem stropní desky. Na týlovou stěnu navazuje pravá boční stěna se dvěma střílnami hlavních zbraní. Tato stěna je chráněna 300 cm hlubokým příkopem ze železobetonu. Nad boční stěnou rovněž vybíhá stropní deska, ukončená na krycím křídle objektu. V krycím křídle je nad ochranným příkopem umístěna ocelolitinová ústupková střílna lehkého kulometu, určená k obraně týlu objektu. Krycí křídlo se širokým obloukem napojuje na čelní stěnu. V tomto výběžku, který má v místech obrácených do týlu tloušťku 170 cm a přechází na tloušťku čelní stěny (225 cm) je umístěn tzv. pěchotní zvon. Jedná se o pancéřový prvek zvonovitého tvaru o hmotnosti asi 30 tun, se stěnami silnými 20 cm. Jeho celková výška je 240 cm, průměr se zmenšuje ze 142 cm v dolní části na 130 cm v části horní (v úrovni střílen). Je napevno zabetonován v šachtě v krycím křídle objektu a vstup do něj je možný z horního podlaží. V horní části, která vyčnívá nad stropní desku, jsou po obvodu umístěny čtyři otvory - ústupkové střílny pro lehký kulomet, které rovněž umožňovaly pozorování. Střílny jsou na obvodu zvonu umístěny v půloblouku od severozápadu na jihovýchod, z jihozápadní strany je zvon kryt výběžkem stropní desky. Ve vrchlíku zvonu je otvor pro periskop.