kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava tvoří jižní stranu obdélného náměstí nově vybudované vsi Bítova a zároveň je protiváhou budově obecního úřadu na severní straně. Jedná se o orientovanou, jednolodní podélnou stavbu s rovně ukončeným kněžištěm, vybudovanou na téměř obdélném půdorysu, z něhož na jihovýchodní straně předstupuje sakristie a na severní, hmota bočních kaplí. K severozápadnímu nároží přiléhá vysoká hranolová věž zvonice s jehlancovou, měděným plechem pobitou střechou. Kostel kryje vysoká sedlová střecha se zalomením protažená na jihu nad prostor sakristie a na severu nad boční kaple. Na každé straně střechy se nachází trojice pultových vikýřů s okenicemi. Jako krytina je užita pálená taška bobrovka, okraje štítů jsou oplechovány. Ve východní části hřebene vystupuje měděným plechem pobitý sanktusník s jehlancovou stříškou a křížkem ve vrcholu, další kříž je ve vrcholu západního vstupního štítu. Hladké fasády kostela člení nízká kmenná podezdívka a odstupňovaná korunní římsa přetažená do štítů. V ose symetricky řešeného hlavního průčelí je umístěn vstup s vodorovným nadpražím, k němuž vedou tři žulové stupně. Ostění vstupu rámuje kabřincový obklad. Nad vchodem s původními dvoukřídlými dřevěnými dveřmi je umístěna plochá stříška krytá plechem. Na středu štítu je v ploché špaletě velké kruhové okno členěné dvojicemi subtilních příčlí složených do motivu kříže. Ve vrcholu štítu se nachází úzký obdélný okenní otvor. Západní průčelí je propojeno s kostelní věží patrovou spojovací chodbou, v přízemí prosvětlenou luxfery. Věž spočívá na mohutných pilířích obložených kabřincem, její přízemí je otevřené, přístupné od severu vstupem krytým plochou stříškou. První patro věže je členěno menšími čtvercovými okenními otvory, nad nimi je zbytek fasády prolomen vysokými obdélnými otvory s rastrovou výplní. Jižní fasáda lodi je otevřena čtveřicí čtvercových oken členěných příčlemi ve tvaru kříže, sakristie je přístupná z východní i západní strany vstupem, z jižní strany jsou prolomena dvě okna. Ve středu východní fasády je prolomen vysoký obdélný okenní otvor, ve vrcholu štítu je malé kulaté okno. Severní boční průčelí je od východu členěno dvojicí menších obdélných oken, následuje vstup a poté čtyři horizontální obdélné okenní otvory. Jednolodní prostor oddělený od mírně zúženého presbytáře vítězným obloukem je otevřen do podstřeší, strop je kryt deštěním s kazetami. Na západní straně je kruchta se zděným parapetem, boční kaple jsou od lodi odděleny prosklenými dřevěnými rámy. Podlaha je pokryta světle béžovými teracovými dlaždicemi, v ostěních oken je užit opaxitový obklad. V kostele je umístěn barokní inventář ze starého kostela (hlavní oltář, kazatelna).