sýpka s chlévem

Patrový zděný objekt sýpky stojí samostatně na severovýchodní straně hospodářského dvora usedlosti čp. 18. Objekt sestává ze dvou částí. Přední (severozápadní) renesanční část je patrová, s chlévem v přízemí a se sýpkou v patře. Zadní (jihovýchodní) nižší část přistavěnou v polovině 19. století tvoří chlévy se zděným půdním polopatrem. Sýpka má silné kamenné stěny, chlév má zdivo smíšené. Obě části kryjí sedlové střechy s vlnitým eternitem. Nad sýpkou je střecha výrazně strmá, obě štítové stěny jsou převýšené a kryté rovněž eternitem. Fasády s několika drobnými obdélnými okny a větracími otvory jsou omítané současně s výstavbou a opatřené několikami vrstvami nátěrů. Omítky jsou nyní silně zvětralé a místy zcela opadané (severní štít). Podélná průčelí člení nízká patrová římsa a dvorní průčelí zdobí v patře trojice štukových terčů. Dvorní průčelí sýpky je na pravé straně otevřené dvojicí obdélných vstupů, vlevo do chléva v přízemí a vpravo zvýšeným vstupem do sýpkového patra. Chlév pod sýpkou má trámový strop se záklopem a chlév v nižším objektu vpravo je klenutý plochou segmentovou klenbou, novodobě podepřenou železným nosníkem. Prostor sýpky v patře míval plochý trámový strop zřejmě zakrytý deskovým záklopem. Stropní a současně vazné trámy však byly vyřezány a prostor je nyní otevřený do krovu. Krov sýpky je unikátním exemplářem hambalkové konstrukce renesančního typu s archaickou formou ležaté stolice. Předmětem ochrany je sýpka s chlévem a k tomu náležející pozemek.