venkovský dům

Dům leží v historické části města v Dlouhé ulici, severně od náměstí. Dům je přízemní, čtvercového půdorysu, okapově orientovaný do ulice. Na vlastní obytné stavení kolmo do dvora navazují původně zděné hospodářské prostory s plochou střechou. Konstrukce stavby je částečně roubená, částečně zděná (západní stěna směrem do dvora) na vysoké kamenné podezdívce. Střecha je sedlová, krytá nakoso kladenými eternitovými šablonami. Mírně přesahující stropní trámy jsou kryty záklopem. Vnější plášť domu je opatřen hladkou vápennou omítkou s bílým nátěrem. Jižní průčelí se sdruženým oknem má štít bedněný svisle kladenými prkny s lištami a zaslepenými seníkovými dvířky. Ve spodní části jsou prkna seříznuta do špičky a tvoří ozdobný zubořez. V horní třetině štítu je na prkenné desce se stříškou umístěna novodobá dřevěná polychromovaná soška Madony s Ježíškem. Východní uliční průčelí je prolomeno jedním dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem. Na severní části předstupující podezdívky na uliční straně je umístěna prkenná lavička. Ve dvorním prostoru je umístěna novodobá kamenná nádrž na vodu. Štít severního průčelí je mírně odsazený, bedněný svisle kladenými prkny s lištami. V jeho spodní části je malá pultová stříška. Na severní straně je umístěn vstup do domu s dřevěnými jednokřídlými dveřmi.