oplocení s brankou

Oplocení ohraničuje severozápadní stranu obdelného pozemku při ulici U Ovčína, který patří k vile továrníka Vladimíra Bartoše čp. 262 situované poblíž centra města na vyvýšeném břehu rybníka Koryto. Oplocení je tvořeno zděnými cihelnými pilíři, kamennou podezdívkou a dřevěnou výplní z latí, které jsou řazeny prostorově ve třech rovinách v půdorysně pilovitém uspořádání. V severní části se plot mírně nálevkovitě vychyluje k architektonicky výrazně členěné vstupní brance, na kterou kolmo k plotu po obou stranách navazují zídky vymezující přístupovou cestu k vile. Branka je zděná, omítaná tvrdou omítkou, symetricky řešená, s pravoúhlým dveřním otvorem. Jednokřídlé dveře jsou z masivního dřeva, rámové, s ozdobně plasticky členěnými výplněmi, v horní části je obdélný otvor s rámem v rozích konvexně zaobleným, dělený zdvojenými příčkami, propojenými ve středu čtvercovým prvkem. Hmotu branky tvoří bohatě plasticky členěné pilíře se zvýrazněným soklem, patkami, hlavicemi a římsou, která se láme do svislé polohy a uprostřed je přerušena oválným motivem. Nadpraží je završeno trojúhelníkovým štítem, jehož obrysy jsou zdůrazněny masivní, výrazně vystupující římsou, po stranách přerušenou segmentovým nadzvednutím, a ve spodní vodorovné části okrouhlou konzolou. Krátký úsek zdi po obou stranách je zakončen čtvrtobloukem vytočeným ven. Uvnitř zahrady na branku kolmo navazují po obou stranách chodníku zídky, prolomené každá třemi půlkruhovými otvory a zakončené dvojitými pilíři se sedlovou stříškou. Zídky jsou z plných cihel, stejně jako plot mají kamennou podezdívku. Stavba je dochována ve své původní podobě, kromě chybějícího zastřešení vstupního chodníku - střechu či pergolu sedlového tvaru dokládá otisk patrný na vnitřní straně štítu branky. Odlišný charakter cihel v horních 3 řadách bočních zdí svědčí o nadezdění nebo opravě zídek. Zbytky plotu se nacházejí také na hranici pozemku, na břehu rybníka pod svahem - tyto části jsou však ve velmi špatném stavu. Oplocení podobného typu jako u vily č.p. 262 pokračuje i kolem sousedícího kostela se hřbitovem, jehož část pozemku byla původně součástí zahrady u vily čp. 262.