hradiště Třemšín, archeologické stopy

Hradiště zaujímá vrchol vysoké hory Třemšín tyčící se nad Rožmitálem pod Třemšínem (827 m). Hradiště bylo pravděpodobně dvojdílné a opevněné složitou soustavou kamenných valů. Valy složené z volně kladených kamenů jsou dodnes v terénu dobře patrné, mohutný vnější val přechází na JV v ulicovitou bránu. Akropole hradiště posloužila ve vrcholném středověku jako staveniště hradu Třemšína, který porušil starší pravěké situace. Hrad se objevuje v písemných pramenech 14. stol., jsou z něj dochované terénní relikty zdí, jeho plocha byla na severní straně porušena stavbou rozhledny. V období 18. - 20. století probíhaly na hradišti rozsáhlé terénní úpravy v romantickém duchu, které významným způsobem porušily pravěké a středověké situace. Hradiště nebylo intenzivněji archeologicky zkoumáno, jeho vznik lze položit do pravěku, snad sklonku doby bronzové.