kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie se nachází v centru historických Velkých Přílep, v severní části původní návsi. Dnes v její bezprostřední blízkosti vede Roztocká ulice. Stavba na čtvercovém půdorysu je ukončena nízkou stanovou střechou završenou hranolovou věžičkou s nízkým jehlanem. Obě části střechy pokrývají pálené tašky drážkovky. Zvonovou vížku se segmentově zvlněnou profilovanou římsou prolamují na všech stranách půlkruhově sklenuté otvory. Fasády kaple člení barevně odlišené lizénové rámce, které plynule přecházejí ve fabiónovou korunní římsu. Vchod do kaple, umístěný na jižní straně, je zaklenutý výrazně stlačeným obloukem. Dřevěné jednokřídlé dveře, osazené ve špaletě, jsou v dolní polovině výplňové, v horní polovině z vertikálně kladených latí. Plochu nadpraží vchodu zdobí nově malovaná kartuše s datací L.P. 1725. Novodobý zvon je zavěšený na původním závěsu. Vnitřní prostor je sklenut plackovou klenbou. Boční stěny člení půlkruhově završené niky. Předmětem ochrany je: kaple Panny Marie na vyznačeném pozemku.