kaple sv. Gotharda

Kaple sv. Gotharda stojí na západním okraji původní obce Kamýk při Kladenské ulici v mírně svažitém terénu. Stavba obdélného půdorysu je orientována apsidou k jihu. Severní průčelí vrcholí hranolovou věžičkou s jehlancovou plechovou stříškou, závěr kaple má podobu půlkruhové apsidy kryté polygonální valbovou střechou s bobrovkami. Sedlovou střechu lodi rovněž kryjí tašky bobrovky. Fasády člení nárožní opěrné pilíře kryté pultovými stříškami a propojené lizénovým rámcem s obloučkovým vlysem. Odstupňovaná korunní římsa je podložena zubořezem. Na bočních průčelích lodi jsou prolomena vysoká půlkruhově zaklenutá okna v šikmo se navenek rozvírajících profilovaných omítkových špaletách. V ose závěru je umístěn menší půlkruhově sklenutý výklenek, snad zazděné okno. Jižní portál tvoří mělký půlkruhově sklenutý výklenek s profilovanou hranou, do něhož je vložen půlkruhově zaklenutý vchod s plasticky zdůrazněnou profilovanou archivoltou. Portál po stranách lemují pilíře s obloučkovým vlysem. Nad portálem je umístěn datovací nápis - Léta Páně 1880. Nové hladké vápenné omítky jsou tónovány odstínem světlého okru, soklu je omítnut hrubší nehlazenou světlešedou omítkou. Předmětem ochrany je kaple sv. Gotharda na vymezeném pozemku.