městiště Sekanka, archeologické stopy

Městiště zaniklého středověkého města se rozkládá na úzké ostrožně vybíhající do soutoku řek Vltavy (ze Z strany) a Sázavy (z V strany), od Vltavy vede na ostrožnu do skály vysekaná cesta (odtud místní název lokality Sekanka). Osa ostrožny probíhá směrem S-J. Lokalitu na jihu vymezuje mělký zářez ve V úbočí, ktarého využil příkop přepažující šíji. Na vnější i vnitřní straně příkopu byl nasypán val, vnější val byl o něco vyšší. Tato obranná zařízení jsou dodnes v terénu patrná. Za vnitřním valem zachytil archeologický výzkum na Z straně kamennou hradbu. Za tímto čelním opevněním je dnes zvlněný terén s několika depresemi - pozůstatky zahloubených domů. V době archeologického výzkumu byly relikty zahloubených domů dobře patrné, řadily se kolem velkého náměstí lichoběžného tvaru, některé z těchto objektů byly archeologicky prozkoumány. V místě zůžení ostrožny, kde do výšky vystupují skalní bloky byla patrná západní část severního opevnění (příkopu a valu), dnes již nezřetelná. Špička ostrožny, kde bylo v době výzkumu zachyceno několik jámovitých prohlubní, je dnes využívána k rekreaci a stojí zde několik chat. Lokalita byla systematicky archeologicky prozkoumána v 50. a 60. letech 20. stol., jedná se o klíčovou lokalitu české archeologie středověku, příklad středověkého města zaniklého a opuštěného v rané fázi svého vývoje.