železniční most Žampach

Kamenná mostní stavba o sedmi půlkruhových obloucích nesených masivními vysokými hranolovými kónickými pilíři (o konstantním rozpětí 12 m) překlenuje hluboce zaříznuté údolí tvaru V pravobřežního přítoku Sázavy (nejvyšší bod 41,73 metrů nade dnem); osa mostu probíhá přibližně směrem jihozápad-severovýchod. Pilíře nejsou stejně široké - každý třetí je silnější. Nejvyšší pilíř má výšku 33 m; celková výška mostu nad dnem údolí je cca 42 m. Půdorysně stavba vytváří mírný oblouk. Zdivo je sestaveno římskou technikou z hrubých kamenných kvádrů (materiál žula) s vysunutými patečními klenáky pro opření ramenátů kleneb. Plné boční zdi jsou ukončeny mohutnou deskovou kamennou římsou, která tvoří nad středy oblouků drobné arkýřky nesené dvěma krakorci. Zábradlí mostu je železné, tvořené hranolovými sloupky a horizontálně nýtovanými pásovými profily. Předmětem ochrany je železniční most Žampach na vymezených pozemcích v k.ú. Luka pod Medníkem a v k.ú. Jílové u Prahy.