kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní architektura s průčelím flankovaným pilastry vyrůstajícími z průběžného soklu obloženého pískovcovými deskami. Dříky pilastrů jsou zdobeny vpadlými zrcadly s ustupujícím profilovaným rámem. Další dvojice pilastrů vymezuje širší vnitřní vstupní pole. Plocha mezi pilastry je narušena vpadlou částí ukončenou plným obloukem. V krajních užších plochách jsou umístěny niky s předstupujícím parapetem. Nad nimi se nacházejí vpadlá kruhová pole. Pod nikou pohledově vpravo jsou pod sebou osazeny dvě ležatě obdélné desky s textem. Horní deska vytvořená z bílého mramoru nese nápis: FRANTIŠEK SUŠIL,/ spisovatel, sběratel písní národních/ a kaplan olbramovicko-bohutický/ ( 1827. – 1836. )/ položil základní kámen tohoto/ chrámu Páně dne 11.května L.P. 1867.//.Pohledově vpravo dole je umístěna signatura: LAUŠMAN BRNO//. Písmo je zvýrazněno červenou barvou. Dolní deska vytvořená z jemnozrnného pískovce(?) nese nápis: JOSEPHUS SEYDEL/ et pia ejus uxor ALOISIA/ Dominii Bohuticensis possessores/ sumptibus suis/ hanc Ecclesiam ?dificari fecerunt.//. Písmo je zvýrazněno žlutou barvou. V prostředním širším poli je prolomen třemi stupni přístupný hlavní vchod rámovaný předstupující edikulou s plným obloukem ukončenou římsou. Nad ní se nachází vpadlá luneta a dále kruhové okno. Pilastry nesou kladí. Ve vlysu je umístěn nápis s písmeny z měděného(?) plechu: POJĎME, KLANĚJME SE HOSPODINU!/ ...//. Nad středovou částí vystupuje tympanon s Božím okem ve schematizující paprsčité svatozáři. V ose průčelí vyrůstá nad vstupem hranolová věž vymezená pilastry nesoucími zjednodušené kladí. Věž je přibližně v polovině rozdělena subtilní neprofilovanou římsou. Pod římsou je prolomeno kruhové okno, nad ní sdružená obdélná okna ukončená plným obloukem vycházejícím z patečních říms. Okenní otvory jsou vyplněny dvěma dvoukřídlými okenicemi umístěnými nad sebou. Oktogonální jehlanová střecha zvedající se z nízké pultové stříšky je krytá plechovými tabulemi a zakončena makovicí s dvojitým křížem. Na čtyřech stranách jsou umístěny vikýře s tympanonem. Vstupní dvoukřídlé dřevěné dveře jsou rozděleny na tři dvojice kazet, z nichž větší středové jsou obdélné, menší krajní čtvercové. Klapačka je tvořena kanelovaným polosloupkem ukončeným kompozitní hlavicí. Klika a štítek klíční díry jsou mosazné. Vnitřní ostění vstupní edikuly je pískovcové, přístupné několika schody s nově nataženým povrchem, do něhož jsou vtlačeny drobné kamínky. Lunetový nadsvětlík je sekundárně zamřížován. Epištolní strana pláště kostela je členěna šesti pilastry nesoucími kladí, které je rovněž přerušeno stejným způsobem. V 1. poli (počítáno od vstupního průčelí) je umístěn vstup rámovaný neprofilovaným pískovcovým(?) ostěním vyplněný jednokřídlými plechovými dveřmi postrádajícími kliku. Nade dveřmi jsou prolomena dvě kruhová okna. Plochy mezi pilastry, resp. jejich vpadlá část, jsou ukončeny plným obloukem. V dalších plochách mezi pilastry jsou v ustupující špaletě umístěna obdélná okna ukončená plným obloukem. Kovový rám člení okno na obdélné tabulky zasklené čirým sklem a na středový latinský kříž zaklený matovým sklem. Okno v posledním poli u presbytáře je menší než předchozí tři okna. Zbývající část špalety je zazděna. Pod oknem se nachází vstup rámovaný neprofilovaným pískovcovým(?) ostěním vyplněný jednokřídlými dřevěnými dveřmi členěnými třemi dvojicemi kazet, z nichž větší středové jsou obdélné, menší krajní čtvercové. Dveře jsou opatřeny původní klikou se štítkem. Presbytář je ustoupen a ukončen apsidou s lichoběžníkovým půdorysem. Stěna vymezující loď od presbytáře je prolomena dvěma kruhovými okny umístěnými nad sebou. Všechny tři strany apsidy mají v ustupující špaletě umístěná menší obdélná vitrážová okna ukončená plným obloukem. Krajní okna mají uprostřed výplně figurální vitráž sv. Metoděj(?) na epištolní a sv. Cyril(?) na evangelní straně. Prostřední okno je opatřeno nefigurální vitráží s diagonálním rastrem v ornamentálním rámu. Stěna vymezující loď od presbytáře na evangelní straně je prolomena dvěma kruhovými okny umístěnými nad sebou. Fasáda na evangelní straně je stejně členěná jako na epištolní. Vstup pod menším oknem v poli nejblíže presbytáři je rámovaný neprofilovaným ostěním z tzv. moravské droby, však vyplněný jednokřídlými plechovými dveřmi s původní klikou a štítkem. V 1. poli (počítáno od vstupního průčelí) není umístěn vstup. Jsou zde pouze prolomena dvě kruhová okna. Střecha mimo věž je kryta pálenou taškou. Materiál: cihla, omítka, kámen, dřevo, pálená krytina, plech, železo, měď, mosaz, sklo Předmět památkové ochrany tvoří kostel Panny Marie s pozemkem st. parc. č. 20/5.