kaple sv. Isidora

Kaple stojí na okraji parku, bývalého hřbitova na křižovatce ulic Čsl. armády a Křivoklátské proti poliklinice, asi 0,5 km JV od historického jádra města. Nevelká orientovaná stavba obdélného půdorysu s neodsazeným trojbokým závěrem je vyzděna z lomové opuky a omítnuta novými vápennými omítkami z 90. let. Základní plocha, původně světleokrová, má dnes vybledlou béžovou až smetanově bílou barvu, iluzivní malované tektonické články jsou terakotově červené. Místy, zejména na trojbokém závěru, se pod opadávající horní vrstvou objevuje starší omítková vrstva stejné barevné kombinace. Interiér je zaklenut půloválnou valenou klenbou s dvojicí pětibokých styčných výsečí nad malými půlkruhově uzavřenými okny. Záp. část kaple zaujímá novější dřevěná kruchta, spočívající na dvou štíhlých hranolových tesařsky opracovaných sloupcích s mírnou entazí. Zábradlí tvoří ploché, z prken vyřezávané balustry s profilovaným soklem a madlem. Členění exteriéru je velmi nenáročné, z plastických článků se uplatňuje pouze nízký pravoúhle předstupující obvodový sokl, omítnutý světlešedou omítkou a široce fabionově vyžlabená korunní římsa bez detailnější profilace. Hladké fasády jsou po obvodu rámovány iluzivními malovanými lizénovými rámy, půlkruhová okna mají malované šambrány. (Pokračování popisu na DL). V ose záp. průčelí je prolomen pravoúhlý portálek v pískovcovém ostění s okrajovou lištou a uchy, v ploše nadpražního překladu je vytesán reliéfní letopočet 1711. Nad záp. fasádu vystupuje trojúhelný štít, lemovaný fabionovým římsovým profilem malovaným rámem, při základně štítu je výřez čtvercového vchodu do podkroví. Sedlová střecha s valbou nad závěrem je pokryta novými bobrovkami. Nad hřeben střechy vystupuje šestiboký nově oplechovaný sanktusník s lucernou, krytý vysokou jehlancovou střechou s křížkem ve vrcholu.