Hodonín
Kyjov
Kyjov
třída Palackého č.p. 70/13
renesance; baroko
Muzeum

anotace

Renesanční stavba z první poloviny 16. století s raně barokní přestavbou z roku 1636 a s pozdějšími úpravami.

dějiny

Nejstarší dochovaná stavba ve městě. Byla postavena Janem Kunou z Kunštátu kolem roku 1540. Jako panské sídlo však sloužila jen několik let, potom zde pravděpodobně byla fara, později např. kasárna, nemocnice a škola. V roce 1911 byla stavba rekonstruována a opatřena sgrafity od Jana Köhlera s výjevy z dějin Kyjova. Je zde i umělcova podobizna. Pro muzejní účely byl objekt úpraven v letech 1926 – 1928 a poté v letech 1972 – 74.

popis

Samostatně stojící soubor objektů situovaný východně od centra města tvoří renesanční budova nepravidelného spíše obdélného půdorysu s orientací jihovýchod – severozápad a na ní od jihovýchodu navazující jednopodlažní novostavba obdélného půdorysu z roku 2010. Budova zámku je kratším jihovýchodním průčelím akcentována jednoosým rizalitem vyvrcholeným trojúhelným štítem s náznaky volut v rozích. Hladký plášť budovy je ozdoben sgrafitovou výzdobou. Vnitřní dispozice objektu je dvoutraktová, některé místnosti v přízemí jsou klenuté valeně se styčnými výsečemi.

• Kód CZ 7843, Kyjov, město, Kyjov, Hodonín, Jihomoravský kraj
  • Kód CZ 26636, Předměstí, býv. městská čtvrť, Kyjov, Hodonín, Jihomoravský kraj