sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého

Socha, orientovaná čelem přibližně k ZJZ, stojí uprostřed vesnice na mírně rozšířené travnaté návsi při hlavní silnici Rakovník - Krupá před domem čp. 72 šikmo proti domu čp. 33. Architektonizovaná sloupová sochařská kompozice, zhotovená z poměrně hrubozrnného pískovce, je vysoká odhadem 8 m, vlastní socha v podživotní velikosti z jemnějšího pískovce měří asi 1,3 - 1,6 m. Základ tvoří dvoustupňová pravoúhlá podnož, na níž spočívá asi 1,9 m vysoký pilířový podstavec křížového půdorysu s pravoúhle vykrojenými rohy. Podstavec je rozčleněn na nízkou odstupněnou profilovanou patku, dřík a profilovanou římsovou hlavici. Na čelní stěně dříku je vytesána v nízkém reliéfu kartuše, jejíž dolní část tvoří široké kruhové pole s rytým osmiřádkovým dnes již téměř nečitelným nápisem s letopočtem 1716. Nad nápisovým polem vystupuje v akantovém věnci znak sladovnického cechu (dvě zkřížené limpy) s dosud znatelnými písmeny I - K / S - K. Ostatní tři stěny pilířového dříku jsou členěny rytými obdélnými zrcadly se zdvojenou obvodovou linií a čtvrtkruhově vykrojenými rohy. Na podstavci je vztyčen vysoký sloup s deskovým plintem, atickou patkou tvořenou dvěma oblounky a výžlabkem mezi nimi, hladkým novým dříkem s mírnou entazí a kompozitní hlavicí, oddělenou od dříku oblounovým prstencem. (Pokračování popisu na DL). Na sloupu stojí socha sv. Jana, vyvinutá ve zdůrazněném kontrapostu, tělesná osa je prohnuta ve výrazném lukovitém oblouku zleva doprava. Váha těla spočívá na levé noze, pravá volná v koleni pokrčená noha je mírně předkročena, její tvar se protlačuje draperií šatu a ovlivňuje spád záhybů. Světec je oděn do obvyklého roucha - kleriky, rochety a polodlouhé kanovnické almuci, hlava bez svatozáře je kryta biretem. Draperie je bohatěji zřasena v esovitě vlnivých záhybech jen na přední straně, záda jsou vcelku plochá. Světec drží v náručí jen nepatrně šikmo položený masivní těžký kříž s korpusem. Vrchol kříže leží na pravé paži, pravá ruka podpírá jeho patu. Na podstavci údajně stálo původně sousoší tří soch - sv. Jana Nep., sv. Floriána a třetího neznámého světce.