socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v centru obce Křivoklát v parčíku (zahrada MŠ) naproti kostelu sv. Petra. Socha světce v životní velikosti (cca 178 cm) stojí na hranolovém klasicky členěném podstavci. Podnož podstavce tvoří dva kamenné stupně. Na podnož dosedá poměrně masivní hranolová patka, která se v horní partii zužuje do profilu, na který nasedá dřík. Na čelní straně dříku je vysekán znak. Pod znakem je po stranách vysekán letopočet A:1733 a nad ním iniciály E.M. Na zadní a levé straně dříku jsou vysekána zrcadla s konkávně vykrojenými rohy, jejich průběh je zvýrazněn červenou barvou. Na pravé straně dříku není zrcadlo zachováno. Dolní etáž podstavce je zakončena pětkrát odstupněnou římsovou hlavicí. Na ní je osazen vlastní hranolový podstavec sochy, který je v horní partii po obvodu okosený. Pokračování textu na DL. Figura sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti je pojata staticky. Pohyb se omezuje na mírné nakročení levé nohy světce vpřed. Ikonografie je tradiční. Sv. Jan Nepomucký drží před hrudí na levé ruce kříž s korpusem Krista. Pravá ruka, která podpírala dolní partii kříže je ve fragmentu. Světec je oděn do tradičního oděvu kanovníka, kterým je klerika a rocheta se zdobeným vyšívaným lemem. Ramena má kryta almucí. Biret spočívá na hlavě světce. Socha je podána schematicky, což se odráží zejména ve výrazu obličeje, např. v podání vousů. Výrazné jsou zejména do široka otevřené velkoryse dimenzované oči bez sekaných zorniček. Biret je posazen hluboko do čela.