chrám Tří grácií

Chrámek Tří Gracií, situovaný vyvýšeném místě nedaleko jižního břehu Prostředního rybníka, tvoří stavba na půlkruhovém půdorysu s průčelím obráceným na sever, které pohledově komunikuje s průčelní fasádou Rybničního zámečku, postaveného na severním břehu rybníka. Voluptuární budova, vysazená na nevysoký kamenný sokl, má podobu kolonády na pravidelném půlkruhovém půdorysu. Její konkávně vyklenutou zadní stěnu, prolomenou na ose jednoduchými dvoukřídlými dveřmi v pravidelném obdélném ostění s naddveřním římsovým frontonem, člení po obou stranách dveří šest pilastrů s jednoduchými hlavicemi. Mezi nimi je uplatněno pět obdélných výklenků, do kterých jsou na hranolových soklech zasazeny sochy v antických tunikách. Před architekturu je předsazena kolonáda, sledující konkávní vyklenutí zadní stěny, tvořená dvanácti vysokými štíhlými sloupy s patkou a hladkým dříkem, korunovanými ionskými hlavicemi. Na sloupovou kolonádu dosedá jednoduchý profilovaný překlad s dekorativním reliéfem vavřínového věnce nad každou hlavicí sloupu; vrchol překladu tvoří štukový zubořez, vyvršený nevysokou betonovou atikou. Půlkruhovou kolonádu uzavírají dvě průčelí, tvořená dvěma symetrickými kolosálními serliánami s dórskými hlavicemi, k nimž vede pět schodištních stupňů. Obě serliány flankují pilastry s dórskými hlavicemi, nesoucí profilovaný překlad s nárožními dekoracemi v podobě reliéfů vavřínových věnců. Překlad je vyvršen profilovanou římskou nesenou zubořezem, na nějž, tak jako na zbytku kolonády dosedá nevysoká betonová atika. Na ose zadní fasády je předsazena trojdílná arkáda, tvořená toskánskými sloupy s mělkým abakusem, vysazená na soklu, opatřeném šesti schodištními stupni, který tvoří loggii. Arkáda zaklenutá třemi plackami, je na fasádě letohrádku svedena do čtyř pilastrů. Mezi nimi je do fasády na ose prolomeno francouzské okno, po jehož stranách se nachází dvě obdélná okna. Průčelí arkády je završeno trojúhledníkovým štítem s postranními římsami a kamenným reliéfem ve tvaru vavřínového věnce uprostřed. Hladké stěny bočních křídel jsou ve svých závěrech po obou stranách prolomeny dveřmi a třemi nevelkými okny. Francouzským oknem se vchází do místnosti s mozaikovou kamennou podlahou a iluzivní výmalbou. Budova je postavena z omítnutého cihlového a kamenného zdiva; architekturu dekorují četné štukové a pískovcové sochařské a kamenické detaily; podlaha interiéru je tvořena kamennou mozaikou. Dveře, okenice a okenní rámy jsou dřevěné s kovovým kováním, v některých případech jsou okna doplněna železnou mříží; střecha je oplechována.