sýpka bývalá

Samostatně stojící budova je situována ve vnitřním prostoru návsi V od kostela, v jedné kompoziční ose s kostelem a farou. Sýpka je dvoupatrová (s nižším druhým patrem), v Z části podsklepená, s polovalbovou střechou krytou bobrovkami. Hlavní S průčelí je symetricky řešené, se středním plochým rizalitem, lemovaným po stranách širokými lizénami. Vstupní portál v přízemí rizalitu rámují toskánské sloupy, obdélníková okna v patrech jsou vložená do plochého půlkruhově završeného rámu. Postranní části dělí lizénové rámy do tří podlaží s druhotně prolomenými dvojitými čtyřtabulkovými okny, respektive s drobnými obdélníkovými okny v třetím podlaží. Pouze vlevo od vstupu se v přízemí dochovalo původní půlkruhově zaklenuté okno, opatřené provlékanou mříží. Vpravo od vstupu je osazena žulová deska s nápisem "ŠKOLE Z VDĚKU JEJÍ ŠKOLÁCI / 1734-1934/ OBCI V PAMĚŤ JEJÍ RODÁCI". Průčelí zakončuje profilovaná římsa. J průčelí člení raster lizénových rámů na 7 okenních os se stejnými okny jako na S průčelí. V přízemí jsou novodobé vstupní dveře. Štítová průčelí člení ve vysokém řádu nárožní široké pilastry, jejíž hlavice tvoří zalomený úsek hlavní římsy. Do lichoběžníkových štítů, lemovaných po obvodu fabionovým profilem, jsou vepsané půlkruhové slepé arkády. Plochu průčelí prolamují obdélníková okna stejného typu jako na S a J průčelí. Další popis na DL. Předmětem památkové ochrany je bývalá sýpka čp. 82 a pozemky vymezeného areálu.