kaple Jména Panny Marie

Kaple Jména Panny Marie stojí samostatně v JZ části okrouhlé návsi. Okolní terén je poměrně rovinný, jenom velmi nepatrně klesající k S. Kolem kaple jsou vzrostlé stromy, zejména dvě mohutné lípy před jeho vstupním průčelím. Drobná jednolodní stavba obdélného půdorysu velikosti cca 3,5 x 5 m s půlkruhovým závěrem a hranolovou vížkou s jehlancem, makovicí a křížem. Věžička je umístěna za trojúhelníkovým štítem hlavního průčelí. Loď je po stranách osově prolomena dvěmi obdélnými otvory s půlkruhovými záklenky. Dřevěné výplně, osazené v šikmých špaletách těchto otvorů, jsou ve své obdélníkové části členěny pravoúhle a ve své horní půlkruhové části radiálně. Všechna křídla mají možnost otevírání. Vstupní dveře v ose západního průčelí jsou zasazeny v novodobém kamenném ostění s půlkruhovým nadsvětlíkem. Vrchol zárubně nese rytý letopočet 1876. Vlastní dveře jsou dvoukřídlé s diagonálně kladenými prkénky a neotevíratelný prosklený nadsvětlík je členěn radiálně, dřevěné prvky dveří i nadsvětlíku jsou v barvě zelené. Stavba nenese výraznější slohové prvky. Exteriér kostela je členěn jen sporadicky vytaženou vrstvou omítky. Sokl obdélníkové lodě je hrubě nahozen maltou v její přirozené barvě, výplňové plochy jsou okrově žluté a tektonické články bílé. Těmi jsou zejména po vzoru kvádrů vodorovně členěné nárožní lizény, profilovaná římsa a také zkosené špalety oken s jejich paspartami. Kruhový závěr je bez vystupující soklové části. Sedlová střecha s půlkuželovým závěrem je kryta dvojitou bobrovkou, odvod vody řešen přesahem. V přední části hřebene umístěná věžička je kryta plechem s vodorovnými spoji jednotlivých plátů. Malá zvuková okénka jsou vlivem téměř svisle orientovaných vodorovných žaluzií téměř zabedněna.