kostel sv. Martina z Tours

Římskokatolický kostel sv. Martina stojí na parcele číslo 106, na západní straně Masarykovy ulice, v blízkosti autobusové zastávky. Je umístěn na zpevněném návrší, přístupném z jihu i severu po chodníku, z východu pak předstupujícím schodištěm, zbudovaným v roce 1905. Před kostelem, na protější – jihovýchodní straně ulice, stojí budova základní školy z roku 1911 a městský úřad s poštou. Na jihozápadní straně pak parkoviště s točnou autobusů. Uvnitř točny se rozkládá parčík s kamennými pomníky „Obětem 1. a 2. světové války“; „Na paměť velkých důlních neštěstí a jejich obětí“ z roku 2005; „Na paměť všech, kteří u nás od roku 1785 do roku 1992 dolovali uhlí a významně tak ovlivnili život v celém kraji“, též z roku 2005; za ním přes cestu pak budova římskokatolického farního úřadu (Masarykova 119). Za kostelem, na severozápadní straně, se rozkládá hřbitov a smuteční síň. Jedná se o trojlodní baziliku obdélného půdorysu (dlouhou 40 metrů, širokou 13 metrů) ve tvaru latinského kříže, s vedlejšími loděmi při jižní a severní straně (širokými 3,5 metrů, vysokými 6 metrů) a s převýšenou hlavní lodí (širokou 6 metrů, vysokou 12 metrů). Hlavní loď je na západě, tj. v prostoru křížení, zakončena odsazeným obdélným kněžištěm s půlkruhovitou apsidou, na východě pak předstupující čtvercovou předsíní, nad níž se tyčí 40 metrů vysoká hranolová věž. K severní straně věže je přistavěna nižší (asi 8 metrů vysoká) schodišťová vížka kruhového půdorysu. Pseudotransept (tj. půdorysné křížení) je vytvořen z předstupující, zhruba čtvercové zákristie na jižní straně kněžiště a z předstupující, zhruba čtvercové oratoře na severní straně kněžiště. Kostel je postaven z cihel, základy z kamene. Kameny údajně pocházejí z nedalekého lomu v Padochově. Hlavní (východní) průčelí je odstupněno schodištěm s jednoduchým kovovým zábradlím a profilovaným kamenným soklem. Centrální osu vyplňuje věž, strany pak ustupující čela vedlejších lodí (spolu s mírně odsazeným čelem hlavní lodi). Věž je v přízemí prolomena vstupním portálem s půlkruhovitým záklenkem, jehož ustupující špaleta je poněkud zešikmena. Trojúhelný štít s římsou je završen křížem. Zleva i zprava jej podpírají polosloupy, složené z podstavců, patek, oblých dříků, prstenců, hlavic a krycích desek. Nároží je rámováno lizénami na patkách. Portál vyplňuje pravoúhlý vstup do předsíně kostela. Dveře jsou dřevěné, dvoudílné (s kovovými panty) a bohatě profilované osovým pilastrem, bosáží a kružbovými čtyřlisty. Tympanon prolamuje okno, tj. půlkruhovitý světlík s dřevěnou rozetovou kružbou, kterou vyplňují barevná skla vitráže. První (kruchtové) patro věže je od přízemí odděleno kordonovou římsou. Na jižní a východní straně je prolomeno oknem s půlkruhovitým záklenkem. Okna jsou dřevěná, dvoudílná s kruhovou kružbou a osazená v zešikmených špaletách. Výplň tvoří vitráže s kružnicovým rastrem. Druhé (zvonové) patro věže je od prvního patra odděleno kordonovou římsou zdobenou zubořezem. Na jižní, východní a severní straně je prolomeno akustickým, tj. podvojným sdruženým oknem, jež má půlkruhovité záklenky a středový sloupek, složený z patky, oblého dříku a krycí desky. Západní strana je bez okna. Výplně všech špalet tvoří dřevěné žaluzie, zvané abasony. Parapety zdobí drobné slepé arkády s půlkruhovitými záklenky a průduchy. Každá ze stran má ještě nad okny vsazen hodinový ciferník. Plechová polygonální jehlancová střecha věže, zakončená makovicí a jetelovým křížem, je od druhého patra oddělena korunní římsou zdobenou obloučkovým vlysem na drobných konzolkách. Ustupující zešikmená čela vedlejších lodí (spolu s mírně odsazeným čelem hlavní lodi) jsou tvořena profilovanými kamennými sokly, nárožními lizénami na patkách a římsami s obloučkovým vlysem (v přízemí na drobných konzolkách). K severní straně věže je přistavěna oblá schodišťová vížka, jež má profilovaný kamenný sokl polygonálního půdorysu. Přízemí i první patro je prolomeno pravoúhlým jednodílným okénkem (orientovaným k severovýchodu), osazeným v zešikmené špaletě. Výplň tvoří vitráž s kružnicovým rastrem. Nároží a fasádu vyplňují lizénové rámce na patkách, v prvním patře zakončené obloučkovým (půleným čtyřlistým) vlysem. První patro i plechovou kuželovou stříšku vížky, zakončenou makovicí, oddělují římsy. Severní průčelí trojlodí je pětiosé. Přízemí (vedlejší lodi) má profilovaný kamenný sokl. V 1., 2. a 4., 5. ose je prolomeno pěti podvojnými sdruženými okny, jež mají půlkruhovité záklenky (olemované profilovanými lištami) a středové sloupky, složené z podstavců, patek, oblých dříků, prstenců, hlavic a krycích desek. Okna jsou dřevěná, trojdílná a osazená v profilovaných zešikmených špaletách. Výplň tvoří barevné vitráže s pletivovým rastrem. 3. osu prolamuje předstupující schodiště s pravoúhlým vstupem do vedlejší lodi kostela, který má ustupující profilované ostění. Dveře jsou dřevěné, dvoudílné (s kovovými panty) a bohatě profilované osovým pilastrem, bosáží a kružbově půlenými čtyřlisty. Nade dveřmi se nachází kruhové okénko s rozetou (olemované profilovanou lištou). Okénko je dřevěné a osazené v ustupující profilované špaletě. Výplň tvoří trojlist barevné vitráže. Nároží a jednotlivé osy fasády jsou rámovány lizénami na patkách. Zešikmená pultová střecha přízemí, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem na drobných konzolkách. Ustupující první patro (převýšené hlavní lodi) je opět pětiosé. V 1. až 5. ose je prolomeno pěti kruhovými okny. Okna jsou dřevěná a osazená v ustupujících profilovaných špaletách. Výplně tvoří kružnice (čtyřlisty) barevné vitráže. Nároží a jednotlivé osy fasády jsou rámovány lizénami na patkách. Sedlová střecha, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena korunní římsou zdobenou zubořezem. Severní průčelí pseudotranseptu (tj. půdorysného křížení) je tvořeno předstupujícím rizalitem oratoře, jenž má profilovaný kamenný sokl. V ose je prolomeno podvojným sdruženým oknem, jež má půlkruhovité záklenky (olemované profilovanou lištou) a středový sloupek, složený z podstavce, patky, oblého dříku, prstence, hlavice a krycí desky. Okno je dřevěné, trojdílné a osazené v profilované zešikmené špaletě. Výplň tvoří barevná vitráž s pletivovým rastrem. Nad oknem se nachází slepé kruhové okénko, které má ustupující profilovanou špaletu. Výplň tvoří kružbový čtyřlist. Nároží fasády je rámováno lizénami na patkách. Sedlová střecha, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem. Levá strana západního průčelí pseudotranseptu (tj. půdorysného křížení) má opět profilovaný kamenný sokl. Blíže k apsidě je osa prolomena předstupujícím schodištěm s pravoúhlým vstupem do oratoře. Dveře jsou dřevěné, jednodílné. Nároží fasády je rámováno lizénou na patce. Střecha je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem. K centrální straně západního průčelí je přistavěna půlkruhovitá převýšená apsida kněžiště, jež má profilovaný kamenný sokl polygonálního půdorysu. Apsida je prolomena třemi vysokými okny s půlkruhovitými záklenky, jež jsou orientována k severozápadu, západu a jihozápadu. Okna jsou dřevěná, trojdílná a osazená v profilovaných zešikmených špaletách. Výplň tvoří barevné vitráže s figurálními výjevy. Nároží a fasádu vyplňují lizénové rámce na patkách. Kuželová střecha, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena korunní římsou zdobenou obloučkovým vlysem. Na střeše hlavní lodi, v místech nad vnitřním vítězným obloukem, je umístěn hranolový sanktusník s půlkruhovitými záklenky a s plechovou polygonální jehlancovou stříškou zakončenou makovicí a kohoutem. Pravá strana západního průčelí pseudotranseptu (tj. půdorysného křížení) má opět profilovaný kamenný sokl. Blíže k apsidě je osa prolomena předstupujícím schodištěm s pravoúhlým vstupem do zákristie. Dveře jsou dřevěné, jednodílné. Nároží fasády je rámováno lizénou na patce. Střecha je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem. Jižní průčelí pseudotranseptu (tj. půdorysného křížení) je tvořeno předstupujícím rizalitem zákristie, jenž má profilovaný kamenný sokl. V ose je prolomeno podvojným sdruženým oknem, jež má půlkruhovité záklenky (olemované profilovanou lištou) a středový sloupek, složený z podstavce, patky, oblého dříku, prstence, hlavice a krycí desky. Okno je dřevěné, trojdílné a osazené v profilované zešikmené špaletě. Výplň tvoří barevná vitráž s pletivovým rastrem. Nad oknem se nachází slepé kruhové okénko, které má ustupující profilovanou špaletu. Výplň tvoří kružbový čtyřlist. Nároží fasády je rámováno lizénami na patkách. Sedlová střecha, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem. Jižní průčelí trojlodí je pětiosé. Přízemí (vedlejší lodi) má profilovaný kamenný sokl. V 1., 2. a 4., 5. ose je prolomeno pěti podvojnými sdruženými okny, jež mají půlkruhovité záklenky (olemované profilovanými lištami) a středové sloupky, složené z podstavců, patek, oblých dříků, prstenců, hlavic a krycích desek. Okna jsou dřevěná, trojdílná a osazená v profilovaných zešikmených špaletách. Výplň tvoří barevné vitráže s pletivovým rastrem. 3. osu prolamuje předstupující schodiště s pravoúhlým vstupem do vedlejší lodi kostela, který má ustupující profilované ostění. Dveře jsou dřevěné, dvoudílné (s kovovými panty) a bohatě profilované osovým pilastrem, bosáží a kružbově půlenými čtyřlisty. Nade dveřmi se nachází kruhové okénko s rozetou (olemované profilovanou lištou). Okénko je dřevěné a osazené v ustupující profilované špaletě. Výplň tvoří trojlist barevné vitráže. Nároží a jednotlivé osy fasády jsou rámovány lizénami na patkách. Zešikmená pultová střecha přízemí, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena římsou zdobenou obloučkovým vlysem na drobných konzolkách. Ustupující první patro (převýšené hlavní lodi) je opět pětiosé. V 1. až 5. ose je prolomeno pěti kruhovými okny. Okna jsou dřevěná a osazená v ustupujících profilovaných špaletách. Výplně tvoří kružnice (čtyřlisty) barevné vitráže. Nároží a jednotlivé osy fasády jsou rámovány lizénami na patkách. Sedlová střecha, zhotovená z pálené krytiny, je oddělena korunní římsou zdobenou zubořezem.