výklenková kaplička Panny Marie

Výklenková kaplička Panny Marie stojí asi 1 km severně od obce Svojetín při silnici na Žatec na hranicích k.ú Svojetín a k.ú. Janov. Svým čelem je obrácená směrem do Svojetína. Nevelká stavba obdélného půdorysu je postavená ze smíšeného materiálu pravděpodobně s převahou kamene. Zdivo zakrývá vápenná omítka v základní ploše bílá, plasticky vystupující prvky jsou tónovány do béžova. V dolní části kaple vystupuje drobný sokl. V čelní jižní stěně je zapuštěn hluboký půlkruhově členěný výklenek. Uvnitř na stěnách štuková rokokova kartuše (po stranách hřebínkový reliéf částečně zničen novou cementovou omítkou) a v ní socha P. Marie s dítětem. Ve vrcholu výklenku vystupuje štukový rovnostranný trojúhelník s Božím okem uprostřed. Výklenek uzavírala vrátka z prkenných latí, která však v současnosti chybí. Průčelí kaple pod střechou ukončuje mohutná segmentově vyklenutá profilovaná korunní římsa. Segmentově prohnutá střecha je krytá bobrovkami a na ní nasedá štítový nástavec v horní části kopírující korunní římsu. Uprostřed štítu vystupuje obdélné pole orámované úzkou lištou. Ve vrcholu štítu je kovový kříž. Štítový nástavec je po stranách zdoben jehlanci (podle UPČ původně koulemi).