venkovský dům

Roubený dům stojí v SZ části obce v domkářské zástavbě. Dům je přízemní, roubený a zděný, trojdílné dvoutraktové dispozice komoro-chlévního typu. První dva díly jsou roubené, podložené podezdívkou z lomového kamene a cihel. Zadní díl s chlévem a komorou je zděný z pálených cihel s vyjímkou SV stěny komory, která je roubená. Pohledové štítové průčelí je trojosé s dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny, přičemž dvě okna jsou sdružená. Trojúhelníkový štít je mírně odsazený, bedněný se svisle kladených prken s prolomeným otvorem na vhazování sena. Štít na protilehlé straně je stejný. Uliční podélná fasáda je tříosa s oknem do světnice, vstupem do domu a vstupem do chléva. V interiéru je dobře patrná základní trojdílná dispozice. Vstupní síň je dělená příčkou, v zadní části se nachází menší pec, v přední části je situované schodiště na půdu. Velká světnice je zastropená trámovým obíleným stropem, zadní menší světnice je přístupná ze zadní části síně. Protilehle je umístěna komora s obíleným trámovým stropem. Chlév přístupný ze zápraží má dochované kamenné žlaby a je zastropený povalovým stropem.