kostel Zvěstování Panny Marie

Kostel se nachází na jihozápadním okraji intravilánu obce, v ohrazeném areálu nevelkého přírodně krajinářského parku obklopujícího zámek. Kostel je jednolodní podélná orientovaná stavba ukončená mírně odsazeným půlkruhovým kněžištěm, k němuž po stranách přiléhají přístavby kaple a sakristie s oratořemi v patrech, v západním průčelí věž s mírně předsazeným vstupním rizalitem a schodišťovými přístavky po stranách. Stavba je završena sedlovou, nad kněžištěm zvalbenou střechou, nad přístavky jsou střechy valbové, na věži stlačená cibule přecházející v makovici, ve vrcholu kříž. Vstupní rizalit je rámován lezénami a završen trojúhelným ořímsovaným štítem. Na střed je prolomen obdélným portálem rámovaným kamennou šambránou s patkami a ušima, který je završen roztrženým trojúhelníkovým frontonem s volutami, v jeho středu alianční erb. Nad portálem vysoké patrové okno se segmentovým záklenkem a jednoduchou šambránou. Schodišťové přístavky prolomeny obdélným vstupem a třemi obdélnými okenními otvory nad sebou – vše s kamenným ostěním. Fasády lodi, členěné rámujícími lizénami a ohraničeny soklem a profilovanou korunní římsou, jsou prolomeny na každé straně dvojicí vysokých oken se segmentovými záklenky a nad nimi umístěnými oválnými okny. Obdobné dvojice oken prosvětlují též presbytář. Přístavky kaple a sakristie rovněž rámovány římsou, soklem a lezénovým rámem, symetricky prolomeny na delších stranách dvojicí okenních os s otvory v přízemí i patře, na kratších stranách po jedné okenní ose s otvory v přízemí i patře. Nároží věže okosena a lemována probranými pilastry s volutovými hlavicemi a vějířovitým dekorem, které nesou oběžnou římsu, v ní ze čtyř stran vpadlé kruhové plochy pro ciferníky, v místech nad ciferníky římsa vystupuje v malých trojúhelných frontonech. Zvonicové patro věže do všech čtyř stran otevřeno segmentově zaklenutými okny s roletovými žaluziemi, pod okny plastická dekorativní zrcadla. Loď završena plackami mezi pasy. Stěny rytmizovány pilastry s kompozitními hlavicemi nesoucími kordonovou římsu, kladí a vystupující profilovanou římsu. Apsida presbytáře zaklenuta konchou s výsečemi. V severní a jižní stěně presbytáře prolomeny rovně završené vstupy a nad nimi otvory na oratoř - vzájemně iluzivně propojené štukovou dekorativní architekturou. V západní části lodi hudební kruchta. Architektura a sochy přízedních oltářů, kazatelna a křtitelnice jsou dílem Ondřeje Schweigela.