venkovský dům

Dům je situovaný v domkářské zástavbě obce, SV od návsi. Obdélná zděná stavba, štítově orientovaná do uličky, má podélnou osu vedenou ve směru Z - V. V důsledku výrazně klesajícího terénu je z části vysazena na vysoké podsklepené podezdívce. Západní štítové průčelí se jeví jako patrové, se světnicí v patře a se sklepem, respektive s chlévem v přízemí, další díl domu je již přízemní. Sedlová střecha je nad světnicí krytá eternitovými šablonami, zadní část, užší o šířku zápraží, kryjí keramické tašky bobrovky. Fasády jsou hladké, zdobené jen okenními šambránami. Na východní straně přiléhá kolmo k domu menší stodola. Dům se stodolou, obdélným dvorkem a malou zahrádkou ohraničuje kamenná zídka s typově tradičním laťkovým plotem. Předmětem ochrany je chalupa s navazující stodolou a příslušný pozemek.