kaple

Kaple stojí o samotě v lese uprostřed křižovatky silnic z Nižboru do Křivoklátu a odbočce silnice do Kublova asi 0,3 km S od Leontýnského zámku. Výklenková kaple značně atypického věžového typu je čtyřbokou patrovou stavbou na čtvercové základně o straně asi 2 m. Štíhlá převýšená stavba, orientovaná přibližně ve směru hlavních světových stran, je vyzděna pravděpodobně převážně z cihel. Nové štukové hladké omítky jsou tónovány velmi světlým nevýrazným okrem, laděným mírně do béžova, plastické články a hrubozrnné ostré omítky v přízemí jsou olíčeny o stupeň sytějším okrem, sokl je světlešedý, niky v patře čistě bílé. Kapli odděluje od úrovně vozovky rozšířená dvoustupňová podnož, složená z velkých kamenných kvádrů. Přízemí se otevírá do tří stran vyjma záp. půlkruhově završenými neorámovanými vchody. Na záp. stěně v interiéru, sklenutém plackou, je výklenek stejného tvaru s nízkou zděnou menzou. Tři vchody jsou uzavřeny kvalitní neorománskou litinovou mříží, jejíž ornamentální vzorec tvoří prostupující se půloblouky a kruhy s pětilistými kvítky a pletencovými motivy. (Pokračování popisu na DL.) Přízemí odděluje od patrové části kaple nenáročně profilovaná hranolová pásová římsa. V patře jsou na všech stranách zahloubeny vysoké půlválcové niky, zaklenuté konchami s lichoběžným klenákem ve vrcholu. Niky jsou při základně opatřeny kusými jednoduše členěnými římsami, další průběžná římsa, obíhající celý obvod kaple, je vyvinuta v úrovni patek konch. Ve vých. nice je zasazen litinový černě lakovaný kříž bez korpusu s rouškou splývající z vodorovného ramena. Ostatní niky, uzavřené jednokřídlými desetitabulkovými okny, jsou prázdné. Původně zde byly umístěny dnes nezvěstné sochy dvou světců v papežských ornátech a socha černé Madony s Ježíškem, v přízemí stávala socha Ecce homo. Kaple je ukončena profilovanou korunní římsou a nízkou jehlancovou střechou, pokrytou bobrovkami. Do vrcholu střechy je zasazen prostý dvouramenný železný kříž.