venkovský dům

Někdejší menší rolnická usedlost je situována přibližně uprostřed vých. strany protáhlé obdélné návsi ulicového typu, pojmenované dnes Nám. 1. máje. Původní usedlost tvořila kromě dochovaného obytného domu s navazující hospodářskou částí velká obdélná příčně průjezdná stodola na zadní vých straně dvora, vyzděná z lomové opuky. Stodola, již v r. 1994 zpola zřícená, byla o několik let později zbořena a zůstala z ní zachována pouze její vých. obvodová zeď, využitá jako ohrazení pozemku. Z původního celku zbyl tedy jenom obytný dům s hospodářskou částí, umístěný na sev. straně dvora. Dům je vzhledem k terénu, svažujícímu se k V, v přední obytné části přízemní, zadní hospodářská část je jednopatrová. Stavba obdélného půdorysu, obrácená delší osou ve směru Z-V, je vyzděna převážně z opuky a omítnuta novými hrubými břizolitovými světlešedými omítkami. Přední, štítově do návsi orientovaná obytná část domu představuje tradiční trojdílnou komorovou dispozici se střední vstupní síní a bývalou černou kuchyní, adaptovanou nově na koupelnu. Přímo navazující hospodářská část je doplněna v patře dřevěnou pavlačí, patrně novodobě značně rekonstruovanou. Přízemí obsahuje bývalé chlévy, zaklenuté segmentovou cihelnou klenbou a plackami, v patře jsou komory s trámovými stropy. Nelze ovšem vyloučit, že vzhledem k dalekosáhlým ryze utilitárním úpravám objektu je dnešní stav odlišný od tohoto popisu, který vychází z rozboru v r. 1994. Interiéry jsou nepřístupné a není možné zjistit míru novodobých zásahů. Záp. do návsi obrácené štítové průčelí má novodobou úpravu z meziválečného období. Fasáda je dvouosá, obdélná okna jsou orámována novými neúplnými hladkými šambránami. Nové šestitabulkové okenní konstrukce jsou na rozdíl od původních zasazeny hluboko do špalet, při vnějším okraji otvorů se však doposud dochovaly drážky po starých vybouraných oknech, osazených v líci fasády. Trojúhelný štít, oddělený od přízemku jen horizontálním ústupkem vytaženým v omítce, je po obvodu ramen lemován úzkou omítkovou hladkou lištou. V ploše štítu jsou prolomena mimo rytmus přízemních os dvě patrně nová okna nestejné velikosti. Na průčelí domu navazuje krátká vysoká ohradní zeď s pilířovou branou s přímým dřevěným překladem krytým sedlovou stříškou. Vjezd do dvora uzavírají nová dvoukřídlá dřevěná vrata. Podobu a dnešní stav podélného již. průčelí s pavlačí nelze posoudit, neboť majitelé objektu neumožnili vstup ani do dvora. Dům je završen sedlovou střechou krytou cementovými drážkovkami.