oppidum Hradiště, archeologické stopy

Poloha na vršku Hradiště je na severu a severovýchodě obtékána Berounkou, na jihu až severozápadě Habrovým potokem. Celková rozloha opevněné plochy je 90,3 ha, nejvyšší (jihozápadní) část plošiny zaujímala akropole. Na ploše se nacházely ohrazené dvorce, které tvořily samostané celky. Stály v nich různé typy obytných a hospodářských staveb se studnami nebo cisternami. Hradiště bylo chráněno hradbou, v jejiž čele stála na sucho kladená kamenná zeď. Na tu navazovalo hlinitokamenné těleso s vnitřní dřevěnou konstrukcí. Do areálu vedly původně čtyři vstupy, archeologicky se podařilo zachytit pouze dva. Plocha byla osídlena někdy po polovině 2. stol. př. n. l., nejstarší opevnění vzniklo až kolem roku 120 př. n. l. Oppidum zaniklo někdy v letech 40-25 př. n. l.