měšťanský dům

Měšťanský dům je jednopatrová budova situovaná na terase, s tříosým klasicizujícím průčelím. Okenní otvory jsou rámované mírně předstupujícími omítkovými šambránami, které nasedají na hranolové, parapetní římsičky. Přízemí průčelní fasády člení omíková pásová bosáž. Hranolová patrová a výrazně předstupující korunní římsa tvoří určující akcenty horizontálního členění. Vikýř s pultovou stříškou je vsazený do zvalbené střechy, pokryté novými "falcovkami". Boční fasáda má v patře pod profilovanou korunní římsou, při jz. nároží slepé okno, naznačené lehce předstupující omítkovým orámováním. Vpravo od něho je jeden okenní otvor shodné velikosti a dále vpravo, v partii fasády, kterou již rámuje korunní římsa, menší obdélné okénko. Horizontálně člení průčelí široký, v omítce vytažený pás patrové římsy. Přízemí se soklem, který „kopíruje“ svažitý terén dvorku odstupněním své výšky, má u jz. nároží dvoukřídlé okno vložené do špalety; vpravo od něho - osově souměrný s otvorem v patře – je portál s dvoukřídlými dveřmi výplňové konstrukce.Vpravo od portálu je otvor se segmentovým záklenkem - s rozměry cca shodnými se sousedním vchodem - vyplněný „luxfery“. Oba otvory zasahují nadpražím do pásu ,který odděluje přízemí od patra. Na v půdoryse odskočené části jižní fasády (jedná se v podstatě o uzavřené schodiště) registrujeme dřevěná svlaková dvířka zasahující částečně ve spodní partii do štukového soklu. Dvířka uzavírají vstup do prostoru pod schodištěm. Malé obdélné okénko je vlevo nad dvířky, cca v úrovni patrové římsy. Prosklenou částí (rozdělenou stojinami na šest dílů) fasády v patře je osvětlováno schodiště stoupající do patra. Přístup ke schodišti prostředkují jednokřídlé čtyřmi tabulkami prosklené dveře, osazené v otvoru ve východní stěně, přístupné po jednom kamenném schodu. Nad schodišťovou částí objektu je pultová střecha pokrytá taškami obdélného formátu. Nad hřebenem pultové střechy schodiště se zdvíhá, přes polovinu šířky východní fasády domu, „altán“ s dřevěnou parapetní částí a prosklenou partií nad ním, zastřešený pultovou střechou (krytina je na celém objektu totožná). V pravé části štítové partie východního průčelí je šestitabulkové obdélné okénko osazené ve špaletě; zděná část přiléhající k altánu je ukončena pultovou střechou. K východní fasádě domu přiléhá přízemní objekt, jehož hřeben pultové střechy (s cihelným komínem) probíhá v linii severní zdi domu. Hladké, dvouosé jižní průčelí přízemního objektu má mírně vystupující sokl (omítkový). Obdélné okno umístěné v levé části fasády je šestitabulkové, umístěné v líci fasády, s úhelníkovými závěsy na trnech. Jednokřídlé svlakové dveře osazené v dřevěné zárubni jsou vpravo od okna. Hladká východní fasáda má dva otvory; menší dvoukřídlé obdélné okno osazené ve špaletě je situované těsně nad terénem a vpravo nad ním mimo osu je otvor na půdu, uzavíratelný dvířky v dřevěné zárubni.