dům U Ježíška

Dům vystavěný v l. 1669-73. Stav. Jan Voráček navrhl r. 1884 výstavbu zadního (vých.) dvorního křídla, ke zvýšení již. křídla o patro podle návrhu stav. Kestřánka došlo r. 1920 a ze stejného roku také pochází uzavření pavlačí pravého dvorního křídla proskleným bedněním. Menší adaptace navrhl r. 1937 stav. Václav Nekvasil. Mohutné třípatrové průčelí domu, který leží na hloubkové parcele a pravým a zadním křídlem uzavírá obdélný dvůr, se obrací do ulice pětiosým průčelím. Střední osa má sdružená okna. Všechny detaily fasády v nižších patrech ukazují na vznik před pol. 18. stol. Zcela jiného charakteru je poslední patro, patrně navýšené později. Patro bylo zřejmě dostavěno až v poslední třetině 18. stol. Pravé boční křídlo překrývají pavlače, které byly dříve ukončeny na vých. straně záchodovým přístavkem. Pavlače byly novodobě zazděné s osazením sdružených oken, mají přímé podhledy, které vynášejí konvexkonkávně vykrajované krakorce. Nové (1884) zadní křídlo je pouze jednopatrové, v úrovni 2. p. je terasa. Sklepy objevující se pouze pod hl. budovou mají zcela shodnou dispozici s přízemím, patrně vznikly až při raně barokní výstavbě. Suterén zpřístupňuje hl. schodiště, prostory jsou zaklenuty valeně, v sev. prostoru s trojúhelnými výsečemi. Uliční zeď je údajně vyzděna z kvádříků románského původu, v protilehlém konci, oddělena mladší příčkou, byla vyhloubena studna.