dům U Textorů

První zmínky o městišti spojených parcel čp. 383 a 475/III pocházejí z r. 1367. R. 1678 dům přestavoval Andreas Lerch, který nechal na domě umístit desku s nápisem "A. S. L. 1678" a preclík s korunkou. Deska představuje počáteční iniciály majitele a jeho manželky Sofie, pekařské znamení symbolizuje majitelovu živnost. Další přestavby proběhly až po r. 1803, znovu v r. 1844, kdy bylo přistavěno zadní křídlo (Johann Ripota), a dnešní podoba pochází z r. 1882 (stav. J. F. Freyn). Tzv. Hartmannovský domeček ve vých. části parcely byl poprvé zmiňován r. 1604. K čp. 383/III byl natrvalo připojen r. 1744. Dnes již nestojí. Řadový dvoupatrový dům na protáhlé parcele uzavírá protáhlý nepravidelný obdélný dvůr. Hl. průčelí si přes klasicistní a historizující úpravu zachovalo nepravidelné renesanční schéma oken. Osu rustikovaného přízemí prolamuje portál s dvoukřídlými vraty, který zdůrazňují kvádrové omítané pilastry; segmentový záklenek portálu završuje klenák a při zemi chrání odrazníky. Dvorní fasády, kromě pravého křídla, obíhají pavlače, při zadním křídle s terasou. Sklepy tvoří tři navzájem nepropojené prostory z různých období: nejstarší je umístěn v lomu hl. a pravého křídla, s gotickým a renesančním zdivem, prostorově dobudovaný v baroku. Druhý sklep, renesanční, se nalézá pod severozáp. rohem hl. křídla. Třetí (barokní) sklep je ve střední části při sev. straně objektu. Renesanční zdivo z přelomu 16. a 17. stol. se zachovalo, i když někde jen fragmentárně, až do 2. p. Přes razantní klasicistní přestavbu zůstala dispozice raně barokní - takovou podobu má pravé křídlo a celé 2. p. dvorních křídel.