dům U Zlatého pluhu

Gotické jsou zřejmě obvodové zdi sklepa pod jihozáp. částí hl. křídla. Vedlejší sklep pochází až z velké přestavby v 80. letech 16. stol. Renesanční zdivo je možno předpokládat v dispozici přízemí a 1. p., snad částečně i po obvodu 2. p. průčelního křídla a levého dvorního stavení. V renesanci rovněž vznikl drobný patrový objekt v jihových. koutě parcely. V období baroka jsou doloženy přestavby v poslední čtvrtině 17. stol. a ve 20. letech 18. stol. Hl. budova vznikla během přestavby v 17. stol. patrně spojením dvou samostatných jednotek, orientovaných kolmo k ulici. Současně byla koncipována uliční fasáda a dispozice s krátkým průjezdem na střední ose se dvěma dvorními křídly. Ze 2. pol. 18. stol. pochází hl. schodiště a klenutí zadního úseku průjezdu nad nímž se v 1. p. nachází terasa. Ve 2. pol. 19. stol. došlo ve dvoře k výstavbě kočárových kůlen. Podle plánu z r. 1907 byla k pravému dvornímu křídlu připojena loggiová patrová přístavba, z jejíhož loubí vedl krytý průchod do sousedního Rohanského paláce. R. 1924 byly v pův. kočárových kolnách zřízeny garáže. V 50. letech 20. stol. proběhla přístavba sociálního zařízení k levému křídlu v 1. p. a do loubí napravo byla vestavěna garáž. K řadovému trojkřídlému domu na hloubkové parcele přináleží zadní stavení ve dvoře. Pětiosé hl. průčelí je raně barokní, dvoupatrové, řešené symetricky podle střední osy. Nad korunní římsou kryje sedlovou střechu balustrová atika, ze které vystupuje nad risalitem vikýř s volutovým štítem, ukončeným trojúhelným frontonem. V risalitu nad 1. p. se uplatňuje mariánský obraz (renovovaný r. 1965), rámovaný bohatou štukovou rokokovou ornamentikou. K zadnímu průčelí hl. křídla přiléhá v 1. p. drobný přístavek, průčelí je stejně jako u bočních křídel ploché, ukončené fabionovou korunní římsou, s okny rámovanými šambránami s uchy a kapkami. Po levé straně dvora probíhá arkádová zeď. Dvůr ukončuje zadní stavení, na sev. straně přízemní garáže, na již. patrový objekt s plochým tříosým průčelím a s fabionovou korunní římsou. Průjezd uprostřed dispozice přízemí má v přední užší části raně barokní polokruhovou klenbu se styčnými trojbokými výsečemi, zadní je již klenuta pozdně barokně, s pětibokými výsečemi. V průjezdu zůstaly zachovány četné barokní kamenické detaily. Ve dvorním křídle po levé straně navazuje dvouramenné vřetenové schodiště, klenuté nad podestami křížově; také na schodišti se zachovaly hodnotné pův. prvky. Po levé straně průjezdu jsou místnosti klenuté raně barokně (valeně s trojbokými výsečemi), po pravé straně jen v části. V 1. a 2. p. sev. křídla za schodištěm jsou místnosti klenuté složitější pronikovou valenou a klášterní klenbou s výsečemi.