socha sv. Jana Nepomuckého

Jedná se o žulovou sochu sv. Jana Nepomuckého provedenou v mírně podživotní velikosti, která je osazena na podstavec, sokl a základ. Základ pro sochu má čtvercový půdorys o délce strany 0,92 m a výši 0,20 m. Sokl se tradičně skládá ze soklové patky, těla soklu a soklové římsy. Soklová patka je vysoká pouhých 0,15 m a má půdorysné rozměry 0,72 × 0,72 m. Tělo soklu je vysoké 0,84 m a má půdorysné rozměry 0,43 × 0,43 m. Tělo soklu je na všech čtyřech stranách zdobeno jednoduchými lehce ustupujícími zrcadly. Ve dvou z nich se nachází vytesány texty. Čelní (západní) z nich obsahuje následující text: „Johann / und / Nepomuck / cena / Fischbach / 7. Mai / 1831“. Zadní (východní) strana těla soklu nese nápis: „Gott / Und den heil / Johannes zu / ehren hat diese / Statuen ausrich / ten lassen Franz / Wahra aus / Einsiedl in / Jahre 1791 / den 6. August“. Soklová hlavice je pětkrát odstupňovaná a její půdorysné rozměry jsou 0,72 × 0,73 m. Výše této architektonické součásti daného díla je 0,16 m. Celková výše soklu je 1,15 m. Konkávně tvarovaný podstavec sochy je vysoký 0,37 m a má půdorys rozměrově shodný s tělem soklu. Socha světce je vysoká 1,40 m. její maximální šíře dosahuje 0,71 m a její tloušťka je 0,36 m. Celková výše díla tak dosahuje 3,12 m. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen v kontrapostu. Je tradičně oděn do splývavé kněžské kleriky sahající až k zemi. Zpod ní mu vyčnívají špičky obou bot. Přes kleriku má oděnu rochetu sahající těsně pod kolena. Její spodní část je zdobena krajkou. Rocheta je jen lehce zřasená. Přes ramena má přehozený kanovnický pláštík s kapucí zdobený v dolní části třásněmi. Pláštík je sepnut na prsou sponou. Zpod pláštíku mu vyčnívají pouze konce rukou. Pravou rukou, která je jen mírně pokrčena v lokti a víceméně spuštěná podél těla, si přidržuje čtyřcípý biret. Levá paže je spuštěná volně podél těla. Levá ruka se ovšem v lokti ostře lomí a její předloktí směřuje kolmo vzhůru. Prsty popisované ruky drží krucifix. Hlava světce je výrazně natočena doleva a lehce dolů. Sv. Jan se zalíbením pozoruje výjev Ukřižovaného. Světec je zobrazen jako muž středního věku s kratším plnovousem a lehce kadeřavými vlasy.