kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple v sobě obsahuje dvě stavby. První oktogonální centrální stavbu, která se při přestavbě stala presbytářem a longitudiální stavbu – podélnou navazující loď. Fasáda oktogonální stavby členěna průběžným soklem, na nějž navazují hladké pilastry s nízkou hlavicí. Pilastry nesou průběžné kladí, které je přerušováno navazujícími hladkými pilastry. Plocha ve dvou třetinách prolomena termálními okny s profilovanou šambránou. Z parapetní římsy a ve středu jsou spuštěny štukové kapky. Podstřešní profilovaná římsa nese zvonovitě zvalbenou střechu krytou plechem. Ve vrcholu lucerna s prolomenými úzkými okny, krytá jehlanovou stříškou s makovicí. Ve druhé fázi byla kaple zvětšena přístavbou podélné lodě, která přejímá architektonické prvky oktogonální stavby. Hladké pilastry vymezují plochy zdobené termálními okny se šambránou a štukovými kapkami. Průběžné kladí se strukturovanými vertikálními pilastry obíhá celou stavbu. V lodi jsou prolomeny tři vchody – hlavní na západní straně a dva boční na jižní a severní straně. Vstupy jsou lemovány profilovaným kamenným ostěním v horní části s rozeklaným frontonem. Po stranách frontonu jsou osazeny dekorativní koule na podstavcích. Hlavní vstup má osazen ve středu rozeklaného frontonu kartuši s erbem rodu Liechtensteinů. Podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou střechu, která na západě vybíhá v trojúhelníkový štít s půlkruhově zaklenutou nikou zdůrazněnou šambránou a klenákem ve vrcholu. Ve střední poli štítu nika sochou sv. Antonína Paduánského a ve vrcholu štítu osazen barokní dvojitý kříž z 18. století. Na východní straně přistavena novodobá přízemní sakristie. Fasáda členěna lezénovým rámem a jedním pravoúhlým oknem s půlkruhovým záklenkem na východní straně. Původně na jižní straně byla dva kamenným ostěním lemované půlkruhově završené vstupy, z nichž byl ponechán jen jeden. Střecha sedlová v závěru zvalbená, krytá pálenou taškou. Pro konání venkovních poutí byl k jižní stěně kostela přistaven na dvou kamenných sloupech vynesený zastřešený venkovní oltář se sochou sv. Antonína. Stanová stříška nad venkovním oltářem krytá pálenou taškou. Interiér: Oktogonální stavba – dnešní presbytář je zaklenut kopulí z úseků valených kleneb. Loď vznikla přístavbou severně od oktogonu, je přibližně obdélníkového půdorysu se zkosenými nárožími. Vnitřní stěny kaple jsou pojednány pilastry s římsovými hlavicemi nesoucími hladké kladí. Na přechodu presbytáře do lodě jsou dva úseky oktogonální kaple. V těchto úsecích jsou osazeny dva boční oltáře. V lodi profilovaná římsa nese plochý strop s vysokými fabiony. V severní části lodi je kruchta nesena dvěma sloupy a vyzděným konvexně vybíhajícím parapetem se vsazeným pozitivem. Prostor kněžiště a lodi je osvětlován okny s půlkruhovými záklenky. Sakristie zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, přístavba sakristie plochostropá. Hlavní oltář zhotovil František Štáblo z Hodonína. Nad hlavním oltářem obraz sv. Antonína od lidového malíře Josefa Hány a v lodi jsou nad bočními oltáři dvě nástěnné malby od Jano Köhlera: Sv. Antonín káže rybám a Sv. Antonín káže v Padově obě z roku 1937.