dům U Zlaté kotvy

První zpráva o domě je z r. 1554. K r. 1661 je uvedeno, že dům vyhořel a byl znovu postaven. V r. 1837 byl rozšířen o část uličky při zrušeném karmelu. V r. 1896 byla v zadní části parcely povolena stavba ateliéru fotografu F.Schaffnerovi. V l.1978-79 proběhla rekonstrukce a sjednocení s čp. 528/III pro ministerstvo školství. Řadový dvoupatrový dům, v jehož průčelí se v rozmístění okenních os (5+3) odráží situace pův. domu a býv. uličky. Přízemí člení pásová bosáž; okna 1. p., dosedající na parapetní římsu, jsou vložena do páskových šambrán zalomených do uch s kapkami a zdobených profilovaným klenákem. Okna 2. p. zdobí v zalamovaných šambránách kapky. Vyložená korunní římsa má bohatou profilaci. Tříosý podkrovní altán s frontonem je zastřešen valbou. V ose vstupu mezi 2.-3. p. se nalézá štukový rám s rokajovými motivy a s maskaronem, v němž se uplatňuje obraz Sv. rodiny. Na sev. fasádě dvorního průčelí se zachovaly pův. kamenné šambrány; pavlače na konsolách jsou podklenuté dvěma poli, z nichž pravé nabývá podobu kobylí hlavy a nese vyrovnávací schody. Renesanční (1573-1610) je sklep, přízemí pův. domu, včetně zaklenutí. Raně barokní (1670-81) je nové schodiště v přízemí, také však celková dispozice od 1. p. až do podkroví a průčelí. Ještě v r. 1965 popisuje pasport barokní dispozici pater jako intaktní. Při průzkumu v r. 1983 byly nalezeny záklopové stropy v jednotlivých patrech i v části podkroví, byly demontovány a zavěšeny jako podhledy ( restaurování v l. 1985-87). V 1. p. (mč. 106 - zasedací síň) byl odkryt strop s barokními ornamentálními malbami.